Три от ракетите са паднали в изключителната икономическа зона на Япония според Абе, който изрази "остър протест".

"Това е сериозна заплаха за сигурността на нашата страна и ние решително осъждаме тези действия на Северна Корея", заяви премиерът и добави:

"Изстрелванията очевидно са нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това е крайно опасна ситуация".

По думите му "днешните ракетни изстрелвания нагледно показват, че това е напълно ново ниво на заплаха".

Абе заяви, че ще свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност.

Японски правителствени източници, цитирани от агенция Киодо, допускат, че една от четирите балистични ракети е била междуконтинентална.

Южнокорейското министерство на отбраната също съобщи, че Северна Корея е изстреляла няколко балистични ракети. Те са прелетели около 1000 километра.

Ракетите са били изстреляни от район близо до границата с Китай, където има ракетна база, и са паднали в Японско море край източните брегове на КНДР.

Изстрелването на ракетите явно е било в отговор на съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ. Според Пхенян маневрите са подготовка за война.

И.д. президент на Южна Корея Хуан Кхьо-ан каза, че страната му би трябвало бързо да завърши разполагането на американска система за противоракетна отбрана.

САЩ: Провокациите са недопустими

Държавният департамент на САЩ осъди осъщественото днес от Северна Корея изстрелване на ракети, предаде ТАСС.

"САЩ осъждат изстрелването на балистични ракети от КНДР... което нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, строго забраняващи на Пхенян да извършва такива изстрелвания", каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

"Призоваваме всички държави да използват всички възможни канали и средства за въздействие, за да дадат на КНДР да разбере, че по-нататъшните провокации са недопустими, а също да предприемат стъпки, за да покажат на Северна Корея какви могат да са последиците от подобни противоправни действия", заяви той.

Армията на САЩ заяви, че е засекла и проследила ракетно изстрелване от Северна Корея, но каза, че то не представлява заплаха за Северна Америка, отбелязва Ройтерс.

Японският външен министър Фумио Кишида обсъди по телефона ракетните опити с американския държавен секретар Рекс Тилърсън и южнокорейския външен министър Юн Бьон-се.