"Залавяме неголеми групи от бежанци, които се опитват да преминат от наша територия в Сърбия и ги връщаме по домовете за бежанци, а тези, които нямат регистрация, преминават през цялата процедура по установяване на самоличност, разглеждане на молбите за получаване на статут, проверка, интервюиране и т.н.", каза Бъчварова по БНР.

По думите ѝ именно активната работа на изхода на границата прекъсва възможността за създаване на нов бежански маршрут.

"Балканският маршрут" е затворен към този момента, но процесът може да се обърне, а хората търсят път към Европа през най-уязвимите точки на защита на външните ѝ граници, допълни министърът.

Според нея няма преки рискове, но българските служби следят ситуацията и имат готовност да променят организацията по охрана на границата. Тя даде пример с оградата по границата с Турция, чието изграждане е към своя край.

Предстои и назначаване на нови служители към "Гранична полиция", така че да бъде намален броя на командированите граничари.

Вътрешният министър коментира и споразумението между Европейския съюз и Турция.

"Споразумението между България и Турция за реадмисия на бежанците е друг документ, извън условията на общата декларация между ЕС и Турция.
Турция поставя условие, че ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на документи, европейски, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи", каза още Бъчварова.

В новото турско правителство не е сменен министърът на външните работи, което е знак за продължаване на политиката, коментира тя.

Вече няколко дни продължава акцията на гръцката полиция по разчистването на нелегалния мигрантски лагер в Идомени (Сехово) на гръцко-македонската граница. Властите са успели да изселят вече 2000 души.

Според съобщения в лагера има над 10 000 души, които очакват да продължат пътя си към Западна Европа, но останаха на македонската граница след затварянето на т. нар. Балкански маршрут по-рано тази година.

Бой между бежанци в София


Трима души пострадаха при масов бой на бежанци във „Военна рампа“ през изминалата нощ. От МВР уточняват, че са се сбили иракчани и афганистанци. Няма задържани.

Сигналът за масовото сбиване е получен в полицията около 22:30 часа снощи. На място са били изпратени патрули на Второ Районно полицейско управление.

Скандалът е възникнал между две групи бежанци - от Афганистан и Ирак, предаде БНР. Един от участниците е скочил от втория етаж на сградата и е с леки наранявания. Други двама са пострадали при сбиването.