Това заяви съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, която вчера осъди окончателно Горсов на 2 години условно, защото похарчил голяма сума пари, дарени за лечението на момичето. В мотивите си обаче магистратите посочиха, че няма доказателства, че той е дал парите за хазарт, за каквото бе осъден на предишна инстанция. От общата сума от 132 000 лева, за която бе обвинен, той не е могъл да представи документи само за 73 000.

"Не смятам, че здравословно-обществения интерес изисква г-н Горсов да изтърпи наложеното му наказание ефективно. Основна грижа на целия този процес са правата и законните интереси, на увредената Мануела", коментира съдийката пред БНР.
Спред нея момичето веднъж е било увредено от катстрофата, втори път от действията на баща си.
"Трябва да сме много внимателни да не стане трети път увредена от правосъдието, защото майка й и баща й са тези, които я гледат", каза Тодорова.

Според нея харченето на сумите от сметката на Мануела е трябвало да бъде контролирано по-добре от общинските власти, преди да се стигне до наказателен съд.

"Има административни задължения в Семейния кодекс - да се прави отчет на разходите. Органът по настойничество, кметът или длъжностно лице от съответната община, в случая Велико Търново, всяка година трябва да провери този отчет и след това, ако сумите не излизат, има възможност да получи изпълнителен лист от Районния съд срещу настойника. В конкретния случай тези средства са били резултат на благотворителна акция. Надзорът се е изисквало да бъде много по-висок", каза тя. 

"Спецификата на този наказателен процес е г-н Горсов да не бъде осъден повече отколкото му се полага, от друга страна, хората да не бъдат обезсърчени да даряват за благотворителност", добави съдийката.

Осъдиха ме, но мисля, че морално съм оправдан, заяви вчера самият Красимир Горсов.