Магистратите одобриха споразумението, постигнато между Данов и прокуратурата вчера, след като те се призна за виновни в организиране на престъпна група за пране на пари, разпространяване на наркотици и склоняване към проституция. Той ще бъде настанен в затворническо общежитие от открит тип, предаде БТА.
Съдът одобри и споразумението на сина на Веселин Данов - Христо Данов, който пък влиза зад решетките за 1 г., като участник в престъпната група.
Периодът, в който баща и син са били в ареста обаче, ще бъде приспаднат от присъдите им. Така синът Христо ще излезе на свобода само след три месеца, а баща му ще лежи малко повече от 2 години, ако не бъде пуснат предсрочно за добро поведение, коментират юристи.
Присъдите са окончателни и не подлежат на обжалване.
Банковите сметки на двамата са запорирани, след като Апелативният съд в града допуска обезпечение на бъдещ иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. За Веселин Данов обезпечението е от 4 322 180 лева. Наложена е възбрана на 28 негови имота, сред които хотел, апартамент и ниви. Осем негови банкови сметки са запорирани, както и дяловете му в търговски дружества. За Христо Данов допуснатото обезпечение е 2 659 742 лева. Наложена е възбрана върху 22 негови имота, запорирани са пет банкови сметки.
След съдебното заседание днес Веселин Данов заяви, че е невинен, но е сключил споразумение с прокуратурата, тъй като е изтормозен от условията в ареста, където е от септември миналата година.
„След девет месеца вързани на тъмно, както ни държаха нас, сигурно и вие ще подпишете за убийството в Далас (бел. ред. - на Джон Кенеди)", с тези думи се обърна Веселин Данов към журналистите, цитиран от Дарик радио. „Всички адвокати ни съветваха да се борим докрай и аз им казах - елате при тези условия да се борите. Ако бях навън, никога нямаше да подпиша. Дължа го обаче и на сина си, който ще излезе след няколко месеца", заяви през сълзи Данов. Според него това, в което ги обвиняват са "гнусни лъжи на трима души във Варна". Той отрече да е продавал наркотици и поиска хората, твърдящи, че е вземал пари от проститутки, да минат детектор на лъжата.
Данов каза още, че решението за запора на имотите и сметките на семейството е несправедливо, тъй като те не са придобити по престъпен начин. И посочи, че през 2002 г. е проверяван и е излязло решение, че парите му са "чисти".
По време на задържането си Данови неколкократко обжалваха мярките си за задържани под стража, но съдът не ги пусна, въпреки представените документи от адвокатите на Веселин Данов за неговото влошено здравословно състояние.
След влизане в сила на присъдата му Веселин Данов няма да може да участва на парламентарните избори. Неговата кандидатура за депутат беше издигната от “Обединение на българските патриоти” и регистрирана от РИК-Варна. Въпреки успешната регистрация, прокуратурата отказа да освободи Данови и опитите им да спрат делото, както направи Александър Томов, и както се очаква да се случи с братя Галеви, не успя. (Виж линка)
„Мястото в парламента не гарантира нищо. Аз не съм тръгнал да се крия там, пък и ме свършиха като личност и като човек", коментира Веселин Данов.