Това заяви новият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Има определени случаи на забавяне, но мислим за мерки, които да решат въпроса, въпреки че това са взаимоотношения между частни икономически субекти, добави министър Павлова, която бе избрана от парламента малко преди това, предадоха БГНЕС и Дарик радио.

Предстои довършването и пълното усвояване по оперативна програма "Регионално развитие", стартирането на програма "Дългосрочна визия, стратегия и програма за енергийна ефективност в жилищните сгради", каза министърът.

Според нея, не може да се говори за опасност от загуба на финансиране с европейски средства за заложените приоритетни проекти.
„За този финансов период разполагаме с 1 млрд. лева за приоритетната инфраструктура и те са налични. Опасност да ги загубим няма. Най-важното е, че имаме проектна готовност и те са за над 1 млрд. лева”, изтъкна Лиляна Павлова. По думите й, дори България ще има нужда и от допълнителни средства.

В. "Сега" писа днес, че ЕK е на път да пореже бляновете на кабинета "Борисов" за 7 магистрали и 7 скоростни отсечки до 2020 г. Причината е промяната в политиката на Брюксел да финансира иновации, зелени технологии и енергийната ефективност вместо пътища и магистрали. Вчера вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев алармира, че на страната ни може да се наложи да убеждава Брюксел от нуждата за инвестиране в пътни проекти.

Предизвикателство пред нас е стартирането на следващия план за действие и финансовата рамка за 2014-2020 г., където ще работим по приоритети като регионално развитие, разбира се, и ВиК инфраструктура, посочи още Павлова.

"В министерството продължаваме и с всички законодателни промени през този сезон - в Закона за устройство на територията и цялата нормативна уредба, която касае ведомството ни. Ще продължим с усилията си за предотвратяване на незаконното строителство на територията на цялата страна", каза тя.
Екипът в министерството работи, няма да има дестабилизация - нито на политическото ръководство, нито на служителите в министерството, обеща Павлова.

Тя заяви, че за следващия програмен период на ЕС, МРРБ ще преговаря за увеличение на бюджетния ресурс. „Дебатът тепърва започва и ние ще преговаряме за своите позиции. Именно сега е моментът да изградим дългосрочна програма с ясни приоритети за мащабните инфраструктурни проекти. Трябва да спрем да работим на парче, а с конкретика”, смята министър Павлова.

Попитана дали вече е наясно кой ще бъде новият заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Павлова посочи, че е подала своите предложения и че се надява следващата седмица в МРРБ да има нов заместник-министър.

Следващата седмица тя ще даде специална пресконференция, на която ще изложи детайлно своите приоритети по сектори и по политиките на ведомството си, обеща тя.