Не искам да се спекулира с това дали ще се кандидатирам за втори мандат, каза още държавният глава.

Преди дни Плевнелиев беше категоричен, че ще обяви решението си едва в края на юни.

Вероятно обаче призивът на ДСБ и други партии от Реформаторския блок да бъде заявена подкрепа за това той да бъде издигнат за общ десен независим кандидат е променило решението му.

Днес президентът обяви, че още вчера е информирал премиера Бойко Борисов за решението си.

"Това не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя от тях, веднъж президент - винаги президент", подчерта Плевнелиев.

Той допълни, че ще продължи да работи за повече Европа в България и повече България в Европа и ще бъде на страната на гражданите и демокрацията.

По думите му не е сега времето за отчет на този много труден за него мандат във време на рекорден брой кризи и извънредна нестабилност, но той се гордее се със свършеното и се надява да бъде запазено и надградено.

"От първия си ден като президент отстоявам принципни позиции. Действам независимо и по съвест. Не е важно какво си взел, а какво си дал през живота си. Обещах, че няма да се вкопча в стола на президента. Обещах не на другите, а на себе си, защото е най-лесно да излъжеш другите. Обещах да спя спокойно, с открито лице и чиста съвест", каза още той.

По думите му както с премиера, така и с ГЕРБ имат шанс да отворят нова страница в историята на прехода, в която премиер, президент и партия, която го е излъчила, да имат добри и коректни отношения през целия мандат.

Президентът призова политиците да оставят тънките сметки за президентските избори за есента, а сега да подкрепят съдебната реформа, да дадат път на силно антикорупционно законодателство и да не изпускат посоката на европейското развитие, която той отстоява неотклонно.

"И като президент, и министър винаги съм искал да се свърши максимално много работа. Искам и с това свое действие да дам път на съзиданието и работата, а не на демагогията и спекулациите в българската политика. Искам всеки да си носи отговорността. В политиката трябва да има морални принципи", подчерта държавният глава.

Той увери, че ще доведа до край мандата с отговорност и благодари на всички, защото навсякъде е чувствал народната подкрепа и разбиране.

"Ще продължа да служа на българите, където и да са те или аз по света", заяви накрая Росен Плевнелиев.

За първия си мандат той се яви като кандидат на ГЕРБ, след като беше министър на регионалното развитие в кабинета "Борисов 1". Никога обаче не е бил член на партията.

АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?