Поканата са отправили партиите ДСБ, Български земеделски народен съюз и Народна партия "Свобода и достойнство". Лидер на БЗНС е министърът на отбраната Николай Ненчев.

Реформаторският блок е обединение на 5 партии – ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД и БЗНС. На изборите за 43-то Народно събрание те се явиха в коалиция с ХДП и БНД.

На срещата с премиера трите партии от РБ ще настояват да се обсъдят какви важни геостратегически закони могат да бъдат приети в месеците, които според тях остават на това Народно събрание, предаде БНР. Намерението е през това време НС да извърши нещо смислено, а не да се правят пазарлъци и задкулисни договорки.

Втората тема, която искат да бъде дискутирана, е възможността за широка дясноцентристка подкрепа на президента Росен Плевнелиев като независим кандидат за втори президентски мандат, "а не тези жалки партийни битки, на които сме свидетели".

Позицията на трите партии и на Гражданския съвет на РБ обяви пред медиите в НС Гроздан Караджов. Това било и знак за тяхната отговорност към нацията, предаде думите му БТА.

На практика ДСБ, вече заедно с други партии, поднови офертата си към ГЕРБ да подкрепят кандидатура на сегашният държавен глава
Той "се оказва последният властови гарант за политическата посока на страната, която не бива да се променя", каза Караджов.

Ясно ни е,че без ГЕРБ няма да има мнозинството, което да застане зад кандидата за президент, потвърди и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той отрече поканата да е опит да се "прилепят" към ГЕРБ за предстоящите наесен избори.

Трите партии и Гражданският съвет упрекнаха частта от РБ, която подкрепя управлението, че е станала елемент от динамични мнозинства и колегите им са влезли, по думите на Радан Кънев, в меко казано, недостойни пазарлъци от типа "аз ще ти гласувам този закон, ако заедно преодолеем ветото на президента".

Плаващите мнозинства водят до давещи се кабинети, предупреди той.

Без единство и механизъм на вземане на решение, Блокът се обезсмисля и става поредната коалиция от службогонци, допълни Гроздан Караджов.

На лансирана в РБ идея заедно с Патриотичния фронт да номинират държавен глава от ДСБ отговориха, че след вчерашното гласуване по ветото, не могат да имат общи действия в тази посока. С Патриотите си струвало да се работи в 43-то НС, за да се изолират БСП и ДПС от властта.

"Дневник" пише, че СДС и ДБГ - останалите две партии в РБ, подкрепящи управлението, са предложили на заседание на Изпълнителния съвет на РБ преговори с ПФ и ГЕРБ за издигане на общ кандидат-президент.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче каза днес, че партията му ще има свой кандидат за президент, който ще обяви в "предстоящите месеци".

АНКЕТА: По-дълго ли ще изкара правителството без АБВ?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да има ли предсрочни парламентарни избори