Сред тях са  Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани и от БТА.

Демонстрации има в над 200 американски града и протестиращите са няколкостотин хиляди. Само в трите мегаполиса Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис организаторите на демонстрациите твърдят, че участниците в тях са 400 000.

Протестиращите изразяват недоволството си от политиката на Тръмп по различни въпроси, сред които имиграцията, абортите, правата на жените, на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните и др.

И докато протестите се провеждаха, Тръмп се опита да ги обърне в своя полза с туит. В него той каза, че днешният ден е отличен и насърчи хората да организират шествия, за да отпразнуват безпрецедентните исторически постижения и икономическите успехи в САЩ през последните 12 месеца.

"Безработицата при жените е най-ниската от 18 години",, написа още в Туитър Тръмп.

В протеста в Ню Йорк се включи актрисата Упи Годбърг, а в този в Парк сити в щата Юта участва Джейн Фонда.

Много от плакатите, които носеха демонстрантите, показваха, че те имат различни поводи да са недоволни от Тръмп. Някои изразяваха недоволство от предполагаемата некомпетентност на неговата администрация, а други от отношението му към жените и срещу неравенството между мъже и жени.

В много от градовете в демонстрациите се включиха членове на движението срещу сексуални посегателства и сексуалния тормоз "Аз също".

На много места протестиращите припомняха, че тази година е важна и ще има избори за Конгрес в САЩ.

"Властта е в урните", казаха някои от участниците в демонстрациите.

Протести имаше и в Палм бийч във Флорида, където няколкостотин демонстрантите решиха да отидат до имението на Тръмп Мар-а-Лаго.

На много места освен в САЩ, но и на други места по света, сред които Пекин, Буенос Айрес и Найроби, са планирани стотици митинги в подкрепа на предоставянето на повече права на жените.

Голяма демонстрация е насрочена в Лас Вегас.