Министерският съвет одобри финален календар на събитията за периода на председателството, които ще се състоят в България.

Актуализацията на календара се налага както заради предложения за допълнителни събития, така и поради наличието на събития с неуточнени периоди на провеждане.

В предлагания актуализиран календар на събитията е заложено провеждането на близо 300 събития, основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др.

България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани.

Ще се състоят 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството е планирано да се проведат още около 85 събития.

За официалното откриване на председателството на 11-12 януари 2018 г. се организира посещение на чуждестранни журналисти и посещение на председателя на Съвета, председателя на ЕП и Колегиума.

В първия ден на 2018 г. под егидата на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС и на министъра на културата Боил Банов в НДК ще се състои празничен новогодишен концерт "Духът на Европа", посветен на първото ни ротационно председателство.

На 6 януари 2018 г. е предвидено детско дигитално откриване на Българското председателство в НДК. То ще събере около 300 деца от цялата страна.

Всички мерки от Плана за подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. са изпълнени, съобщи още пресофиса на кабинета.

До края на годината предстоят последните технически изпитвания и проби в НДК, който ще бъде домакин на основната част от събитията по време на председателството и където ще се състоят най-важните срещи с партньорите ни от Европейския съюз.

Само преди седмица беше получено и одобрението от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз за българското предложение за декорация в сградите на Съвета на ЕС в Брюксел - Justus Lipsius и Europa Building.

Aртинсталацията и предложената декорация, чийто автор е доц. д-р Венелин Шурелов, преподавател в Националната художествена академия, следва да бъдат монтирани най-късно до 3 януари 2018 г.

АНКЕТА: Ще спечели ли България от европредседателството?