С оглед на усложнената пожарна обстановка от последните дни се налага закупуването на самолет за гасене на пожари. Ще търсим начини по европейските програми за закупуването, тъй като знаете, че от бюджета няма възможност, подчерта Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.
Техниката ни за гасене на пожари е най-амортизираната. За целта за празника на пожарникаря 14 септември ще подарим на нашите поделения 42 нови противопожарни автомобила, каза Цветанов. Ние се сещаме за гасенето на пожарите едва когато възникнат. Както знаете два вертолета от Министерство на отбраната са оборудвани с гондоли за гасене на пожари от въздуха, посочи министърът.

Пожарната обстановка в страната остава усложнена, съобщиха от МВР, на което се позова и агенция "Фокус". Само до 18 часа огнеборците са реагирали на 260 сигнала за произшествия. На територията на страната има действащи 55 пожара. Само за 18 часа в пожарните служби са получени 10 лъжливи повиквания.

В късния следобед възникнаха два нови сериозни пожара – на територията на област Ямбол и край Драгоман. Съобщението за огън, обхванал борова гора край ямболското село Раздел, е получено около 15 часа. Веднага на място са изпратени 3 пожарни екипа, 15 гранични полицаи и 20 служители на горското стопанство. Два часа по-късно в помощ на гасаческите групи се включва и летателна техника. Огънят е обхванал 400 дка иглолистна гора и се развива към землищата на селата Вълча поляна и Голям Дервент.

Час по-рано на тел. 112 е съобщено за възникнал пожар в сухи треви и борова гора в землището на драгоманското село Драгоил. В борбата със стихията незабавно се включват пет пожарни екипа, 30 служители на Гранична полиция и горски работници. Към 18 часа площта на пожара е около 200 дка и се развива на фронт от 1 км западно от Драгоман.

Овладяна е огнената стихия на територията на община Средец, между селата Вълчиново, Синьо Камене, Сливово и Гранитец. В локализирането на пожара участват 8 пожарни екипа, полицаи, горски стопани, служители на общината и доброволци. Огънят е обхванал около 80 000 дка сухи треви и гора. Няма непосредствена опасност за населените места в района.

Локализиран е и пожарът в местността „Бели бор” в Рила. На терен работиха 130 пожарникари, войници и горски служители. Огънят е изпепелил около 1500 дка треви, храсти и борова гора. За поредна нощ гасаческите групи ще осигурят наблюдение по периметъра на пожара.