Това съобщи за „Фокус“ Наско Васев, началник група "Пожарогасене" към Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението"– Кюстендил.

„Обстановката е спокойна, днес действаме отново, като ще включим и хеликоптерите, хората са по фронтовете на пожарите. Пожарът е ограничен от четири страни има само локални огнища по които работим“, каза Васев.

Той допълни, че пожарникарите, полицаите, военните, лесничеите и доброволците още на разсъмване са били на терен, за да продължат с гасенето на огнената стихия, тъй като според Васев пожарът е локализиран и овладян, но все още е рано да се каже, че е погасен.

Хеликоптер Ми-17 и 35 военнослужещи от военно формирование 26 400–Благоевград с 4 броя специализирана техника участват днес в действията по потушаването на останалите огнища от пожара в Рила, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е разпоредил Българската армия да продължи да оказва помощ до пълното погасяване на пожара.

огромна благодарност искам да се обърна към военните летци на хеликоптерите, които при невероятни условия гасят пожара на Рилския манастир, към пожарникарите, към доброволците. Много ясно, че всички те ще бъдат наградени, но да им изкажем благодарност, че в тези нечовешки условия работят момчетата", каза вчера премиерът Бойко Борисов.

Версии за пожара

Разследващите органи, които работят по случая все още нямат официална версия за причината, предизвикала пожара.

Пожарникари и горски служители смятат, че високите температури и сухото време винаги могат да предизвикат огъня заради дебелия торфен пласт на височина 2100 метра.

Най-разпространената до днес версия беше, че туристи са направили бивак с огнище вечерта на 23 юли. Мястото обаче се оказа отдалечено на километър и половина от основните туристически пътеки, поради което напред излиза версията пожарът да е предизвикан от бракониери.

Директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов заяви за "Хоризонт", че служителите на парковата охрана скоро не са регистрирали случай на бракониери ловци.

Разследване

Досъдебното производство е образувано по чл.331, ал.1 от Наказателния кодекс, относно палеж по непредпазливост. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до три години.

Производството е и във връзка с чл. 330 от Наказателния кодекс, а именно палеж на гора или друго имущество със значителна стойност, намиращи се в защитена територия. Срокът на разследването е двумесечен.

Производството се води от Районно управление – Рила.