Говорителят на полското правителство заяви, че Варшава уважава, но не е съгласна с решението на Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Полша, Чехия и Унгария заради отказа им да приемат бежанци по установените от ЕС квоти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано днес ЕК заяви, че Полша, Чехия и Унгария са нарушили законовите си задължения да приемат бежанци в рамките на договорените през 2015 г. квоти, които имат за цел да облекчат Италия и Гърция чрез преразпределяне на 160 000 мигранти.

Говорителят на консервативното правителство на премиера Беата Шидло Рафал Бохенек заяви, че полското държавно ръководство не е съгласно с решението на Комисията.

От самото начало правителството заявява, че принудително пренастаняване на хора не е добро решение на мигрантската криза, заяви говорителят.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че страната му не е готова да промени позицията си по мигрантските квоти на ЕС.

"Чехия не е съгласна със системата на преразпределяне въз основа на мигрантски квоти. А предвид влошеното положение със сигурността в Европа и това, че квотната система не работи, Чехия няма да участва в нея", каза Соботка.

Той добави, че правителството му е готово "да защитава позицията си на равнище ЕС и в компетентните съдебни институции".

Чехия трябваше да приеме около 2600 мигранти до септември, но досега е приела само 12, всичките от Гърция.

Соботка заяви, че квотната система е много непопулярна сред чешката общественост и че тя "е понижила доверието на гражданите в ЕС" и е забавила решаването на мигрантската криза.

Миналата седмица чешкият вътрешен министър Милан Хованец заяви, че страната му няма да приема повече бежанци по квотната система на ЕС.