Освен тях, запечатани са Градският исторически музей и административната сграда на Националния парк-музей “Самуилова крепост”, пише в. "Струма".

Уредникът на музея Сотир Иванов, на къщата на Ванга - Тодор Тараков, и на парк “Самуилова крепост” - Юлия Маркова, не знаят причините за изненадващите действия. Те не получили никакви обяснения. Нищо не знае и Методи Бисерков, началник отдел “Хуманитарни дейности” на администрацията в Петрич.

"Извършва се рутинна инвентаризация, каквато не е правена отдавна. Такава ще бъде направена и в музеите в Сандански и Благоевград", внесе яснота  директорът на “Образование и култура” Йордан Златински. За инвентаризацията щяла да пристигне специална комисия до 2-3 дни от София.
Тя ще изготви доклад, чийто резултати ще оповестим след приключването на инвентаризацията, каза още той.

Запознати твърдят, че запечатването е акция на Главна дирекция борба с организираната престъпност или ДАНС по сигнал. Целта е да се установи има ли изнесени експонати към иманярската мафия, допълва "Струма".
През последните няколко години в Петричко полицията направи няколко успешни удара срещу иманяри, при които бяха отнети ценни антични вещи. Част от тях останаха в петричкия музей, друга част замина за музея в Благоевград.
Преди 6 години в района на борсата до с. Кърналово в момент на покупка на две антични каменни плочи бе задържан известният колекционер и бивш олимпийски шампион по борба Боян Радев. После той дари ценните плочи на петричкия музей.

Инспекторатът за опазване на културното наследство към Министерството на културата извършва планова проверка на Историческия музей в Петрич и неговите два филиала - къщата-музей "Баба Ванга" и "Самуиловата крепост",  съобщиха по-късно днес от министерството. Поискана е пълна инвентаризация на музейните фондове в Петрич. Тя ще бъде извършена от регионалните музеи в Кюстендил и Благоевград и от Археологическия музей в Сандански.

Музеят в Петрич няма директор, а само главен уредник, което е в противоречие със Закона за културното наследство, обясниха от министерството. Докато трае проверката, Историческият музей в Петрич и двата му филиала ще останат затворени.

В никакъв случай това не е проверка на ГДБОП, допълниха от министерството за КРОСС.