Първо, родните политици отново показаха, че са случайни хора, попаднали на върха на властта-законодателна и изпълнителна-по стечение на обстоятелствата. Такъв резил не се случва за първи път в България, но напоследък започна да се повтаря много начесто.

Второ, две от най-често повтаряните митологеми в казуса със сделката за ЧЕЗ бяха опровергани. Става дума за наличието на офшорни фирми, финансиращи сделката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ, както и за твърденията, че зад компанията Инерком са скрити интереси на премиера Бойко Борисов и собственичката й е негово подставено лице. От развитието на събитията през вчерашния ден стана ясно още, че Върбакова се е запознала с премиера едва вчера, на официална среща с него в сградата на Министерски съвет, а съпругът й до момента не е имал лични срещи с министър-председателя.

Още по-интересни се оказаха фактите около сделката с ЧЕЗ, които от Инерком изложиха на изслушването в парламента пред депутати и медии. Стана ясно, че преговори се водят от повече от година, но не в политическите кабинети и министерствата в България, а в централата на ЧЕЗ в Прага. Че финансирането е прозрачно, че консултанти по сделката от страна на Инерком са компании с впечатляваща професионална репутация. В изложението си собственичката на Инерком посочи юридическия консултант по договора за покупко-продажбата. Оказа се, че това е една от най-влиятелните и авторитетни международни компании „Алън и Овъри“. За 2016 год., според Thomson Reuters & Dealogic “Алън и Овъри” са най-голямата адвокатска кантора в света по брой сделки с 1576 транзакции с общ размер 1,2 трилиона долара.

“Именно те осъществиха правна защита на интересите ни по време на преговорният процес за подготовката на Договора за продажба на акции между Инерком и ЧЕЗ”, допълни Върбакова. От българска страна е избрана една от водещите правни кантори – „Спасов & Братанов“. Те са извършили правен и регулаторен дю дилиджънс, както и цялото правно обслужване на процеса и също са участвали в преговорите с Продавача.  “Финансов консултант по сделката са „Мейн Кепитал“ (Mane Capital). Това е независима бутикова консултантска компания в сферата на инвестиционното банкиране, специализирана в стратегическото и финансово консултиране в областта на сливанията и придобиванията и капиталовите пазари. Mane Capital има доказан опит с международни сделки и глобални инвеститори и компании, работи с множество инвестиционни фондове и стратегически инвеститори. Deloitte България – изготвиха финансов и данъчен дю дилиджънс. Делойт България е част от една от водещите организации в страната, която предоставя професионални услуги в сферата на одита, данъчно-правни услуги, консултинга, услуги по управление на риска и консултантски услуги в областта на финансите, чрез над 230 местни и чуждестранни професионалисти”, посочи още Върбакова.

Интересно, защо никой не коментира тези имена, на доказани професионалисти. Вероятно, защото за родните политици те не говорят нищо, което не им пречи да обсъждат работата им по сделката. Интересен факт, който също не беше коментиран по същество, подхвърли Цветан Цветанов. Той попита дали някой от отхвърлените кандидати не стои зад шумната политическа кампания на опозицията. Същата тази кампания, която бе използвана за трупане на дивиденти, вдигане на рейтинги и опити за дестабилизация на държавата. Цветанов не доразви тезата си, но очевидно има предвид твърденията на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, че лидерката на БСП е свързана с петролен бос, който лобирал за отпаднал кандидат от сделката. Дали това е така тепърва вероятно ще се изяснява. Но е факт, че съпругът на Корнелия Нинова работи в Лукойл и ако собственикът на компанията Валентин Златев действително е лобирал за сделката с ЧЕЗ в полза на отпаднал кандидат, това поставя лидерката на БСП в деликатна ситуация.

Атаки срещу Инерком дойдоха и от страна на друга видна фигура от опозицията, обвързана с интереси и влияние в енергийния сектор - Румен Овчаров. Факт е, че той до преди време бе държавен представител в борда на Лукойл, назначен на тази позиция от кабинета "Орешарски", а след това и от второто правителство на Бойко Борисов. В този смисъл въпросът има ли икономически интереси зад политическите атаки на опозицията започва да изглежда логичен и вероятно ще търпи развитие.

Да погледнем обаче и от другата страна – поведението на правителството. То е истерично. По темата за сделката с ЧЕЗ управляващите се държат неадекватно и произвеждат единствено хаос. Една от първите реакции на премиера бе:

“Сделка между частни компании в Чехия няма начин как да контролираме или попречим... Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка..." . След което вчера последва обрат на 180 градуса – Бойко Борисов поиска „100 процента контрол върху сделката с ЧЕЗ“. Това обяви след срещата си с него Гинка Върбакова. Абсурд е министър-председателят на България, страна - член на Европейския съюз да иска да контролира сделка между две частни компании, едната от които има публични дружества, листвани на БФБ. Няма как инвеститорите, акционерите и финансовите пазари да не разтълкуват това като политическа намеса, което може да доведе до падане на цената акциите на ЧЕЗ. Именно заради вчерашната си неадекватна реакция Борисов трябва да подаде оставка! Защото подобно поведение е най-яркото свидетелство за управленска некомпетентност. С подобни изяви премиерът генерира инвестиционна нестабилност и създава недоверие към страната, да не говорим, че нарушава основни закони в държавата. Опитът на правителството да се намеси в сделката неправомерно и нерегламентирано е изключително лош сигнал за всеки потенциален инвеститор и най-лошата възможна атестация за бизнес климата в България.

Но да погледнем и вляво. Поведението на опозицията е не по-малко нелепо от това на управляващите. Заявките за внасяне на колективен иск в съда за спиране на сделката, както и за събиране на подписка срещу нея сред потребителите на ЧЕЗ са откровен популизъм. И срам за всяка опозиция, която иска да я приемат на сериозно. Претендентът за властта в България в лицето на БСП и нейният лидер очевидно не разбират, че в нормалните държави политиците не спират и не се месят в сделки между две частни компании и че това е в разрез с добрите управленски практики в нормалния свят. Така се държат в страни от третия свят, не и в Европа! Опитите на БСП да спре сделката с ЧЕЗ са не по-малко тревожен сигнал за всеки инвеститор, че опозицията в България, за съжаление няма да създаде по-добра и нормална бизнес среда от управляващите, ако дойде на власт. Нещо повече – налице е ясен сигнал към обществото в България, че в БСП се завръща една опасна тенденция, позната ни от 96-та година, когато държавата демонстрираше законови своеволия и оказваше натиск върху частния бизнес и банки. Всички помним до какви трагични развръзки доведе това.

Има и още един парадокс - на практика „дясната“ ГЕРБ и лявата БСП искат едно и също, застават от една и съща страна на барикадата. Вместо да атакува неадекватните действия, изказвания на премиера, БСП атакува същата цел, както и Борисов-сделката с ЧЕЗ. Време е политиците да успокоят емоциите си, да престанат да търсят лесни дивиденти и да започнат да мислят с главите си. Да покажат отговорно поведение, ако могат, разбира се. Колкото и странно да се оказва, до момента, единствено адекватно поведение в сагата по продажбата на българските активи на ЧЕЗ показва Гинка Върбакова. И няма как да не направи впечатление, че макар да не е медийна звезда, бизнесдамата знае какво прави и може да покаже характер, когато е нужно. Така даде отличен урок по мениери на лидерката на БСП Корнелия Нинова с превърналата се вече в култова фраза: „А как може млада дама, от село Крушовица, на 28 години, да си купи Техноимпекс ? „ . А поведението на всички политици – и леви и десни, и управляващи и опозиция може да се определи само по един начин – срам за страната. Както казваше Благовест Сендов-всички вкупом съгрешиха и ненужни станаха. Но май напоследък това започна да ни идва в повече.