Йовчев обясни в кулоарите на парламента, че в момента няма реални заплахи.

В парламентарния контрол, който днес не се състоя заради липса на кворум, имаше такъв въпрос.

Йовчев каза още, че не знае докога Цветанов ще се ползва с охрана от НСО, защото това е решение, което службата взема сама и има комисия, която решава, предадоха БГНЕС и БТА.

През март бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че има над 20 заплахи за живота на Цветанов и понеже степента им на сериозност била висока, се налага да бъде охраняван от НСО и след като вече не е министър.

Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев изнесе данни, че охраната на експремиера Бойко Борисов и на Цветанов е по 40 000 лева на месец на човек.
През август "Преса" писа, че всеки ден 42-ма гардове на НСО осигуряват охраната на двамата.

Подслушването

Йовчев днес трябваше да отговаря и на въпроси за използваните СРС-та и неправомерното подслушване при Цветанов като ресорен министър.
Той отрече пред журналисти обвиненията на "Атака", че кворумът е провален от ГЕРБ заради въпросите за подсушването.

"Има извършени проверки, разпоредени от служебния министър Петя Първанова. Установени са тежки дисциплинарни нарушения на служители на СДОТО, наложени са наказания, предоставени са данните в прокуратурата, образувано е досъдебно производство", каза вътрешният министър и добави, че тези служители вече не са в МВР.

Той гарантира, че няма да има тефтерчета и незаконно подслушване.
Наскоро стана ясно, че телефоните на 875 лица са в тефтери на операторите на станциите за подслушване по времето на Цветанов, без да има разрешение.

Йовчев съобщи, че има програма от мерки в тази посока, които ще бъдат изпълнени до декември.

На въпрос колко пъти Цветан Цветанов се е срещал с Делян Пеевски, каза, че по закон, когато е засегнато трето лице, трябва да се вземе и неговото мнение, но понеже нямат разрешение, не може да дадат такава информация.

На въпрос защо не се разкриват корупционни схеми на предишните управляващи, вицепремиерът бе категоричен, че няма да влиза в ролята на обвинител, който раздава присъди – били те осъдителни или оправдателни.