Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров се опита със сила да влезе на заседанието на кабинета. Ядосан, обиди служебния премиер, наричайки го "простак".

Министър-председателят е доволен от факта, че доверието в служебния кабинет към момента е голямо и той е готов да направи всичко възможно, за да не разочарова хората.
„Преди време казах думата солидарност”, каза Райков вчера пред bTV.
Той посъветва българите, които имат възможност, да помогнат на тези около себе си. „Сега казвам думата „правила”, но също се намериха хора, които да реагират остро на тази дума”, сподели премиерът.

Той призна, че изборът на министри не е негов личен. „Не съм избрал сам министрите си, това е направено съвместно с президента. Той положи огромни усилия, за да може да идентифицира тези личности с висок професионализъм и те да могат работят в екип”, обясни Райков.
По думите му, повече от половината ръководители на ведомства не са му вдигали телефона поне веднъж. Вчера той призова министрите да си вдигат телефоните, след като някои от тях не дойдоха на заседанието на Министерски съвет.

Премиерът определи работата на администрация като недостатъчно ефикасна. Администрацията не била и толкова добре платена, колкото вероятно смятали хората.
"Администрацията в нашите европейски партньори в страните, които са партньори на България, е значително по-добре платена", каза Райков.
Според него най-добрият начин да създадеш предпоставки за корупция в една система, е да държиш администрацията с ниски заплати.

„Крайно време е да свикнем с бомбите, до изборите всеки ден ще има такива. Не мога да не бъда смутен от хипотезата, че може да бъдат подслушвани неправомерно политици, журналисти”, коментира министър-председателят изнесената от лидера на БСП Сергей Станишев информация, че Цветан Цветанов е извършвал нерегламентирано подслушване на депутати, обществени личности и представители на бизнеса.

„Това е тотално неприемлива практика. Дали такава действително има, не мога да се ангажирам. Говорих с Калин Георгиев, който категорично увери, че не съществува такава практика. Като министър-председател не считам за нужно да се ангажирам по темата кой какво предполага. Смятам, че има институции, те вече са сезирани”, посочи Райков.
По думите му всяко доказателство за подобна практика ще срещне изключително силен отговор от негова страна.

Премиерът посъветва политическите сили да разгръщат своята предизборна кампания с аргументите, които преценяват за най-удачни.