Нападението е станало след участие на живо на депутата от Партията на регионите в предаването „Свобода на словото” по телевизия ICTV.

След края на продаването Олег Царьов е станал обект на нападение от страна на агресивна въоръжена тълпа, която блокира сградата на телевизията”, се казва в съобщението на неговата пресслужба, цитирано от УНН и "Фокус".

Вижте снимки>>>

Царьов заяви пред журналисти след инцидента, че в никакъв случай, включително под заплаха с физическа разправа, няма да се откаже от участие в президентската надпревара, каквото искала "агресивната тълпа".

Видеозапис, качен на сайта на Царьов, обвинява в заглавие украински  националисти: "Зверовете от "Десния сектор" убиват Олег Царьов".

По-късно обаче украинският политик - "със следи от побой по лицето", "без особено удоволствие", благодарил на хора от същата тази групировка, че го спасили, предаде "Нюзру", цитирана от БТА.

Федерализацията на Украйна ще помогне да се разреши конфликтът между киевските власти и населението от югоизтока, каза в телевизионното си участие Олег Царьов. По думите му хората искат такива изменения в конституцията, че да има два държавни езика.

Царьов опроверга обвиненията, че имал гражданство на Руската федерация.

"Аз нямам руски паспорт. Аз съм гражданин на Украйна. Тук са погребани моите деди. Руснаците и рускоезичните са коренно население на Украйна", отбеляза той.

Според агенция УНИАН активисти открили в колата му, паркирана пред телевизията, четири заредени пълнителя за автомат "Калашников", хладно и огнестрелно оръжие, военна униформа и нашивки.

Междувременно пълномощникът за правата на човека, демокрацията и върховенството на правото в руското външно министерство Константин Долгов постави под съмнение възможността Украйна да произведе свободни и демократични избори, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Съобщиха за жесток побой над кандидат-президента Царьов. Това е танкова демокрация по майдански в действие! Екстремистите са безнаказани - пише дипломатът в Туитър. - Западът свенливо си мълчи. Танкове са хвърлени срещу народа от Югоизточна Украйна, който настоява да бъдат спазвани законните му права. Това ли е "инклузивният диалог и конституционната реформа"?

По думите му е по-лесно голословно да обвиняваш за всички злини Москва, отколкото да обуздаеш безчинстващите радикали. Обичайните двойни стандарти, за какви свободни и демократични избори в Украйна може да говорим при това положение, пита Долгов.