Защитникът настоя медиите да бъдат отстранени от процеса заради „манипулативно и тенденциозно отразяване на делото”. Съдът обаче отказа, съобщиха Нова телевизия и bTV.

Миналата седмица делото беше отложено заради лошите метеорологични условия в София и почивните дни, които попречили на адвокат Янев да се запознае с петорната съдебно-медицинска експертиза.

41-годишната акушерка е подсъдима за опит за убийство на 4-дневната Никол. На 17-и срещу 18 април 2015 г. през нощта Емилия Ковачева преби с юмруци и шише и души новороденото момиченце, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на "Софиямед", а животът на Никол бе спасен от лекарите в друга столична болница.

Днес магистратите изслушаха експертизата, според която новороденото момиченце е било удряно с юмруци и най-вероятно - бутилка. Специалистите, представили своите заключения пред съда, казват още, че травмите на Никол били почти несъвместими с живота.

Вследствие на побоя детето имало 30-сантиметров хематом.

"Цяло чудо е, че битата от акушерка Никол е жива", каза пред съда доцент Нели Жекова, началник на клиниката по неонатология в "Майчин дом". Тя бе една от петимата лекари, изготвили петорната експертиза.

Все още обаче не може да се намери експерт, който да каже дали жената от видеозаписа от нощта на побоя наистина е Емилия Ковачева.

По делото се очакват още няколко експертизи.