В Пловдив, където до последно не беше ясно кой печели, в крайна сметка издигнатият от управляващата партия Иван Тотев получи 50.84% срещу досегашния градоначалник Славчо Атанасов, за когото са гласували 49.16%.

От щаба на ВМРО-НИЕ, чийто кандидат е Атанасов, заявиха, че ще поискат касиране на вота, тъй като е подменен.
"За тези, които си продадоха гласа за 30 сребърника, ще кажа, че си продадоха свободата. Това ще го видите много ясно в последсттвие в управлението на Пловдив", заяви досегашният градоначалник, цитиран от БНТ.

Новият кмет Иван Тотев призна пред bTV, че не му било лесно да бие Славчо Атанасов: „Бе опъване на нерви и реално то идваше само от единия щаб, защото ГЕРБ продължи до последния момент да води позитивна кампания”. Той  отхвърли обвиненията, че е плащал на застъпниците си, за да гласуват за него. И припомни, че застъпниците на опонента му са били по-многобройни.
От ВМРО също отрекоха, че на свой ред са купували гласове.

В Плевен битката е още по-оспорвана - разликата е по-малко от 400 гласа. Там проф. Димитър Стойков от ГЕРБ - досегашен директор на местната болница, победи с 50.35% срещу 49.65% за дългогодишния кмет на града Найден Зеленогорски. Той заяви, че ще бъде поискано касиране на вота.

Междувременно Районната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство по жалба за евентуална подмяна на бюлетини в с. Бохот, заснета с камера в изборното помещение, предаде БТА. За записа първи съобщи лидерът на СДС Мартин Димитров още в нощта на балотажа.
Засега разследването е срещу неизвестен извършител, въпреки че на него се виждат две служителки на избирателната комисия. Камерата в училищна класна стая, където местните хора са гласували, е записала как те подменят едни бюлетини с други, на които е имало предварително отбелязан вот.

„Едната от тях леко, незабележимо почва да придърпва бюлетината към нея, прикривайки с ръце, с тяло. При удобен момент сваля бюлетината под бюрото, изважда от десния си джоб химикалка, поставя знака, след което отново в удобен момент я изважда, пъха я под купа с другите бюлетини. В момента, в който тя взима бюлетината от гласоподавателя, за да сложи втори печат, връща тази, която е попълнила, а не тази, която гласоподавателят е дал”, разказа свидетелка на нарушението.

Не е ясно кои бюлетини са подменяни - за президент или за местна власт.
Назначена е техническа експертиза на видеозаписа. Той е предаден доброволно на разследването от охранителната фирма на обекта и е на съхранение в полицията.
Ако се установят виновни лица, законът предвижда наказание от 3 години лишаване от свобода или пробация, уточниха от прокуратурата.
Не се знае дали тази схема не е работила и в други секции без охранителни камери.

По-рано през деня ЦИК обяви окончателните резултати от кметския вот в страната. След двата тура ГЕРБ печели общо 14 областни града, а БСП - 8.

Във вторник започва делото за касиране на избора на кмет на Кърджали. Жалбата в административния съд е подадена от ГЕРБ срещу избора на Хасан Азис от ДПС.