Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски с посланиците на страните от Европейския съюз и НАТО.
 
Орешарски е откроил  необходимостта от спечелване на инвестиционното доверие, така че да бъде постигнат най-важният реален приоритет - икономическото възстановяване.

Вторият вицепремиер, който ще бъде излъчен, ще координира икономическите политики и ще отговаря за насърчаване и развитие на инвестициите, за подобряване на бизнес климата и на ефективността на администрацията.

Негова задача в кратък срок е прегледът на административните тежести, които пречат както за стартирането, така и за нормалното развитие на бизнеса, заяви премиерът.

В краткосрочните планове на премиера са приемането на мерки в подкрепа на най-бедните хора, увеличаване на парите за майчинство, разширяване на временната заетост.

На първото си заседание - в сряда, правителството ще разгледа стабилизационен пакет от социални мерки.

БСП заявиха, че ще предложат
промени в редица социални закони. Според партията е по-добре майчинските да се увеличат от 1 юли, но кабинетът е по-склонен това да стане от 1 октомври.

Орешарски обясни, че ще има пълна приемственост във външната политика на България, както и че всички големи енергийни проекти ще бъдат оценявани единствено според техния икономически ефект.

Правосъдието, вътрешният ред и усвояването на евросредствата
са другите важни сфери за правителството.

Правителството ще се фокусири и върху възстановяването на демокрацията и държавността и "скъсването с всякакви рецидиви и опити за меки диктатури", наблюдавани през последните четири години, каза Орешарски.

Основните приоритети тук са повишаване ролята на парламента и открит диалог с всички представители на гражданското общество, поясни той.

Ще бъде възстановен балансът на компетентност между МВР и ДАНС, прекратяване на практиката на безразборно използване на СРС-та, изрази увереност  премиерът.

В срещата участваха вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида
Златанова, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.