Това компаниите ще направят в сътрудничество с членките на ОПЕК, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

На 28 септември членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се договориха за намаляване на своя общ добив.

Вицепрезидентът на "Лукойл" Леонид Федун, цитиран от ТАСС, заяви вчера на енергийния конгрес в Истанбул, че компанията му е готова да участва в замразяване на добива при наличие на директиви от правителството. Според него свиване на производството с 1,5-2 процента в Русия е напълно достатъчно.

От началото на седмицата пазарите посрещат много добре руските изявления. Цената на сорта Брент достигна едногодишен максимум от 53,60 долара за барел, посочва АФП.

"Лукойл" намира за идеална цена на петрола от 80 долара за барел, а британският петролен гигант Би Пи (BP) очаква между 55 и 70 долара за барел до края на десетилетието, стана известно от изказвания на директорите на двете компании - Федун и Боб Дъдли - на форума в Истанбул.

На 23-ия Световен енергиен конгрес в Истанбул президентът на Русия Владимир Путин изрази готовността на страната си да се присъедини към решение за замразяване или намаляване на добива на петрол.

Пред форума Путин анализира сегашното свръхпроизводство на нефт и спадането на цените му. Според него причина за това явление са по-съвършените методи за нефтодобив.

„От какво е предизвикан сегашният излишък на предлагане на въглеводороди? Отговорът е очевиден: високите цени на нефта в продължение на последните десет години доведоха до безпрецедентен приток на инвестиции в енергийния отрасъл“, каза руският президент.

Така е станало възможно да се разработват нови запаси, които са били нерентабилни по-рано, поясни той.

Владимир Путин увери, че Русия ще остане надежден доставчик на енергоресурси на глобалните пазари и разказа за плановете за разширяване на износа й на въглеводороди за Китай, Япония и Индия.