Действието на близкоизточната държава е ответен удар на поетапната забрана на ЕС за ирански петрол, съобщи петролният министър на страната днес.

Междувременно стана ясно, че Иран се готви да засили обогатяването на уран. Това каза днес дипломат във Виена ден преди посещението на инспектори от ООН, които да проверят осъществяваните от Техеран ядрени дейности, съобщи ДПА, като се позова на Би Би Си.

Според неназован дипломат в австрийската столица, където е централата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Иран е на път да инсталира хиляди центрофуги от ново поколение, предназначени за ядрения обект Фордо. Други дипломати, цитирани от Би Би Си, са заявили преди това, че заводът вече е снабден с нужното оборудване за центрофугите. Техеран казва, че планира да използва нов вид центрофуги, които могат да обогатяват уран с много по-висока скорост от предишните модели във Фордо. Ядреният обект е построен за поне 3000 центрофуги, но още не е пуснат официално. Информацията беше съобщена ден преди пристигането на екип от инспектори на МААЕ в Иран. Посещението им е част от усилията за дипломатическо решаване на спора за ядрената програма на Техеран.

Съветникът на Белия дом по сигурността е в Израел за разговори, посветени на иранската ядрена програма, съобщи Асошиейтед прес. Том Донилън е поредният служител на САЩ, който обсъжда иранския въпрос с израелските лидери. Миналия месец в Израел беше председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Мартин Демпси, а идния месец в Белия дом е очакван израелският премиер Бенямин Нетаняху.

В съобщение на пресслужбата на президента Барак Обама визитата на Донилън е определена като част от "редовните консултации на високо равнище". И двете страни смятат, че Иран се опитва да се сдобие с ядрено оръжие. Иран твърди, че програмата му е с мирна цел. САЩ смятат, че трябва да се даде повече време на международните санкции, за да спрат Иран. Израел настоява, че времето изтича и трябва да бъдат обмислени всички възможности за действие, включително военна операция.