Така всички страни, участващи в нея, са длъжни да го търсят, предаде БНР.

Сертов, който е в неизвестност, единадесети ден, вече бе обявен за издирване от Интерпол.

Търсенето му продължава и у нас, но най-сериозното предположение е, че е преминал в Гърция. Въпреки това досега няма категорични доказателства, че самият той е пресякъл границата ни, възможно е в колата му, засечена от камера, да е бил друг човек.

С Гърция бе свързана една от версиите за изчезването на ексшефа на ДАНС. Появи се информация, че той е бил изключително притеснен от неплатена сделка за ток за 15 млн. евро. Токът бил купен от Гърция и доставен в Турция от Ангел Божилов - изпълнителен директор на „Обединени енергийни търговци”, където Сертов работел до последно като консултант.

Божилов категорично отхвърли тези твърдения, но бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски разказа, че Сертов му е споделил, че смята до дни да напусне фирмата.

Засега не се потвърждава информацията, че е възможно да е заминал за САЩ, тъй като се оказа, че международният му паспорт е останал в дома му, а не го е взел със себе си, каквата информация се появи първоначално.

Заради пълната мистерия разследващите не изключват нито една версия, макар съпругата на Сертов да отхвърли категорично възможноста да е изчезнал заради болест или личен проблем, както и да се е самоубил.

Няма абсолютно нищо ново около издирването на Петко Сертов - както като факти, така и като версии, призна днес вътрешният министър Веселин Вучков пред журналисти.

"Не водя разследването и ми е дълбоко непонятно политическо лице да се изказва по конкретни версии", добави той, цитиран от БГНЕС.

Той обаче обяви, че в края на седмицата ще бъде проведена пресконференция заедно с главния секретар на МВР, на която да бъдат изнесени повече подробности по свършено досега.

Запитан дали стои версия за отвличане на Сертов Вучков обяви, че ако някои има данни за извършено престъпно посегателство, независимо дали е негов близък, роднина или структури, които се опитват да водят частни разследвания, то по силата на закона те са задължени да информират полицията и прокуратурата.

"Няма никакви данни за престъпления, доколкото разбрах и прокуратурата се е съгласила с всички предприети до този момент действия от МВР и е преценила, че няма данни за образуване на досъдебно производство", каза още той.

Заради изчезването на Сертво вчера при главния прокурор Сотир Цацаров бе проведена закрита среща с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на СДВР Младен Маринов.
Със случая освен СДВР се занимава и Дирекция "Издирване" в Криминална полиция. ДАНС също подпомага търсенето.