Бизнесменът, изпълнителен директор на „Обединени енергийни търговци”, отхвърли твърденията, че бившият шеф на ДАНС, който работи като консултант при него, е искал да напуне заради съмнителна сделка.

Появи се информация, че Сертов е бил изключително притеснен от неплатена сделка за ток за 15 милиона евро. Токът бил купен от Гърция и доставен в Турция. Сертов съдействал на Божилов за срещи в София с американски и турски дипломати, за да се реши проблемът.
Проверява се версията, че след като отишъл в Гърция, където е засечен от камера, ексшефът на службата за сигурност е заминал за САЩ заради добри свои връзки там.

Тази история започва да се оформя в нещо много грозно. Ще положа всички усилия да я разнищим, защото съм претърпявал такива атаки и друг път. В никакъв случай нямам изгода от изчезването на г-н Сертов. От формална гледна точка аз съм в неизгодна позиция, защото това е човек, който ми помага да решавам проблемите си”, коментира днес пред bTV Божилов.

Той изрази съмнение, че изчезването на Сертов може да има връзка с миналото му като шеф на ДАНС, но подчерта, че няма информация за подобно нещо.  
Божилов призова за повече внимание към подбора на експерти, които лансират теории за изчезването му, заради семейството му.

Изчезването му няма битов характер, доколкото се базира на моята преценка и познаване на характера му. Той е много балансиран човек, не проявява излишни емоции, има прекрасна съпруга има, идвали са на фирмени партита. Моето впечатление е, че всичко е наред”, каза още Божилов.

Той уточни, че е назначил Сертов, който сам го потърсил, в началото на 2013 г.
Бизнесменът обясни, че компанията му от няколко години разработва проекти, за които има нужда от патенти.  

Ламбовски: Сертов може би е бил притеснен от сделката

Божилов е бил в Съвета на директорите на „Вивид Пауър” до 2012 г. Част от борда е бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски - оказал се един от последните, с които Сертов се е видял - само ден преди изчезването му. 

Според Ламбовски собственикът в сянка на „Вивид Пауър” продължава да е Божилов. Той твърди, че „Вивид Пауър” е продала купения от Гърция ток на „Обединени енергийни търговци” в Турция, като така всъщност той купил тока от самия себе си.

Именно това била темата на разговора между Ламбовски и Сертов, който споделил, че до дни ще напусне фирмата.

След като получих тази информация във връзка с разследването, което се води в Гърция, споделих, че ще се обърна към българската прокуратура, да се изясни случаят. Най-важното е да се разбере в баланса на турското дружество - дали това се води като задължение, как е заприходено, дали има укриване на данъци, дали е пране на пари, дали има друг състав на престъпление. И може би, ако има нещо подобно, това да е повлияло на решението на г-н Сертов. Имаме три юрисдикции. И три възможни състава престъпление, което не е за пренебрегване, ако бъде замесено името на който и да е от нас. Това може би е плащещо за г-н Сертов”, коментира Ламбовски.  

Според него е възможно Сертов да не е бил в течение с практиките на дружествата, които консултира.

Справка показва, че Ангел Божилов е бил проверяван през 2010 г. за източването на над 20 млн. лв. ДДС от хазната.