Вариантите са:

1. Еднократно изтегляне на натрупаната сума в личната осигурителна партида;

2. Срочна пенсия (разсрочено плащане на месечна пенсия в размер и срок, определен от осигуреното лице) при запазване правото за наследяемост;

3. Пожизнена пенсия (т.е. отказ от личната партида и правото за наследяване и прехвърляне на натрупаните в личната партида средства в общия пул);

4. Смесен вариант - част от натрупаните средства да бъдат запазени в личната партида, а друга част да бъдат прехвърлени в общия пул.

Това е записано в становище на работодателската организация по повод публикувания за обществено обсъждане от Министерство на финансите на Проект за Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Другите промени за които настоява БСК да се основават на следните общи принципи:

1. Запазване на капиталонатрупващия характер на втория осигурителен стълб (лични партиди);

2. Разпределяне на отговорностите между осигуреното лице и пенсионния фонд;

3. Гарантирано право на осигурените лица на информираност относно последиците от един или друг вариант на ползване на натрупаните лични средства.

В разпространеното до медиите съобщение се казва още, че законопроектът продължава практиката за иницииране на сериозни по обем и съдържание промени, необвързани с цялостна концепция за реформа в осигурителната система, без оценка за въздействие и без предварително обсъждане на алтернативните варианти с представителните организации на засегнатите лица - работодатели (осигурители), осигурени лица, организации на пенсионерите, с Българската асоциация на дружествата за допълнително и доброволно пенсионно осигуряване (БАДДПО) и експертната общност.