В откриването участва и кметът на Монтана Златко Живков.

Министър Павлова посочи, че пътят е двулентов и е с дължина 13 километра. Той е изключително важен за Монтана, защото ще изведе тежките камиони - преминаващи по направлението от София към моста Видин-Калафат и обратно - от центъра на Монтана.

Вижте снимки >>>

"За една година наваксахме изоставането и усвоихме на 100 процента средствата по ос "Пътища" от оперативна програма "Транспорт" на ЕС 2007-2013 г.", обяви Павлова, цитирана от БТА.

Със средствата са изградени 300 километра нови магистрали, обходи на Монтана, Враца, Габрово, Кърджали. В близко време ще бъде открит обходният път на Берковица, ще завърши ремонтът на пътя през старопланинския проход Петрохан. През следващите години община Монтана ще може да получи 20 милиона лева за проекти по оперативната програма "Региони в растеж", а община Лом - 18 милиона лева, уточни Лиляна Павлова.

Министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски заяви, че усвояемостта на средствата по оперативната програма "Транспорт 2007-2013 г." ще достигне и надмине 95 процента.

"В бъдеще предстои в Северозападна България да се направят много нови пътища, регионът да изглежда по съвсем друг начин и инвеститорите да дойдат в него", каза Московски.

Кметът на Монтана Златко Живков благодари на премиера и правителството за направените през годината големи инвестиции в общината - воден цикъл за 53 милиона лева, обходен път за 48,5 милиона лева и общо 30 проекта. Живков поиска помощ за довършването на големия православен храм "Свети Дух", който се строи от осем години в Монтана, и за ремонт на два от централните булеварди в града. Той отбеляза, че Монтана изпраща най-успешната си година по отношение на спечелени и осъществени проекти с европейско финансиране.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че благодарение на добрата работа на правителството и институциите през тази година в бюджета са събрани 2,7 милиарда лева повече. В същото време се е наложило да бъдат изплатени 3,8 милиарда лева на вложители в КТБ. За цялостно обновяване на международния път Е-79 са нужни пет милиарда.

"Сами разбирате каква загуба понесохме с фалита на тази банка и колко средства можехме да отделим за инфраструктура и други инвестиции", каза Борисов.

Той призова общините да бъдат по-активни при кандидатстване по програмата за енергийна ефективност, където са отделени два милиарда лева.

Премиерът пое ангажимент да помогне на община Монтана за довършването на православния храм "Свети Дух" и за ремонта на двата булеварда. Той посочи, че през последните години община Монтана се е управлявала добре и похвали ръководството й за спечелените и осъществени проекти.

В сряда ще бъде пусната и 13-километрова отсечка от Северната скоростна тангента край София. Ще бъде пуснато движението по отсечките между "Ботевградско шосе" и булевард "Лазар Михайлов" и от Околовръстния път до пътя за Требич.

Откриха обновения път Мадан – Златоград - Бенковски

Днес бяха открити и реконструираните 15,4 км път Мадан-Златоград – Бенковски, предаде "Фокус".
Третокласният път, който е на територията на областите Смолян и Кърджали и е единствената връзка към Златоград и околните населени места, е основно ремонтиран със средства от Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013“. Тя се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие (85%) и националния бюджет (15%).

На церемонията присъстваха отново министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски, както и Илияна Захариева, член на УС на АПИ.

С този пътен участък направихме така, че България да не загуби нито лев, нито едно евро, нито от програмата за Транспортна инфраструктура, нито от програмата за трансгранично сътрудничество”, заяви Лиляна Павлова при откриването на реконструирания участък.