Това съобщи зам.-председателят на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Валентин Николов от ГЕРБ, цитиран от БТА и Дарик радио. Мнозинството има идея за промени в Закона за енергетиката, с които да се предотвратят кражбите на топлинна енергия и ще ги предложи за обществено обсъждане, преди да оформи окончателния проект.
По думите му по въпроса вече е налице принципното съгласие на ресорното министерство и на ДКЕВР.

Едно от основните предимства на уредите за радиоотчет е, че показват реалното потребление. Така не се налага да има изравнителни сметки и доплащане. При радиоотчета не се налага и влизане в жилището, уредите се засичат дистанционно.

Николов обясни, че наемът на уредите за радиочестотно отчитане ще струва по 1 лев месечно на уред или 12 лв. годишно, но така ще се създаде конкуренция между отделните компании.
Потребителите могат да избират дали да си закупят уреда, да плащат наем за него или да го вземат на лизинг. Депутатът уточни, че всички фирми, които се занимават с топлинно счетоводство, предлагат такива уреди с радиозасичане.
От миналата година тече подмяна на уредите за дялово разпределение, които са с изтекла гаранция. Очаква се пикът на подмяна на уреди да бъде в края на тази и през следващата година.

От ГЕРБ обмислят собствениците в блоковете да имат повече правомощия, за да проучват дали съседите мамят. Засега няма подробности какъв е замисълът и как това може да става.
Депутатът изтъкна, че абонатите, които крадат енергия, не ощетяват топлофикационните дружества, а съседите си. Според него етажната собственост трябва да решава тези проблеми и от тази възможност не следва да възникнат междусъседски войни.

"Положението с кражбите на топлинна енергия стана нетърпимо", обоснова идеята за законови промени Валентин Николов. Така, по думите му, потребителите губят доверие в топлофикациите и топлинните счетоводители заради големия брой необясними сметки.

При стандартните уреди кражба на парно може да се докаже единствено при отчитането на уредите в края на сезона. Етажната собственост може да поиска и междинен отчет, ако има съмнения за кражби, обясняват топлинните счетоводители. При радиоуредите това се избягва - водомерите се отчитат всеки месец в годината, а отоплителните уреди - всеки месец от отоплителния сезон.

"Ще се опитаме да намерим вариант сметките да са ясни и всеки месец абонатите да знаят каква топлинна енергия са изразходвали", обеща Николов.
Наскоро той се оплака, че трябва да плати на топлофикация 480 лв. за януари.
Шефът на “Булгаргаз” Димитър Гогов пък получил 505 лв. сметка за парно през януари за 90 кв.м жилище.
Сметките за парно набъбнаха драстично заради студовете.