Днес е изтече 14-дневният срок, в който собственикът на комбината Валентин Захариев трябваше да погаси задълженията си към Първа инвестиционна банка (ПИБ). Тъй като това не е станало, банката, в която е заложен дълга на предприятието, влиза във владение на част от цинковия завод.

"Описва се всичко. Вероятно банката ще влезе във владение на предприятието в близките дни", каза лидерът на КТ "Подкрепа" в завода Ани Георгиев.  Първа инвестиционна банка е най-големия кредитор на ОЦК.  Според медийни публикации, кредитът възлиза на близо 54 млн. лв. Срещу парите Валентин Захариев е заложил част от Цинковия завод.

Вчера от банката са започнали да наемат временно работници от завода на 4-часов работен ден, които да се грижат и поддържат описаното имущество.

Повечето от работниците на този етап се отказват да подават заявления за напускане, защото смятат, че в скоро време заводът може да има нов инвеститор. Това казаха и от ПИБ при среща с представители на два от синдикатите в комбината. От банката не назоваха името на инвеститора. То щяло да стане известно поне две седмици, коментираха от синдикатите.

Според запознати, идеята е банката да влезе във владение на имуществото и чрез своя фирма да го управлява.
Освен към ПИБ, ОЦК има задължения и към още две банки - "Суис Кредит" и в БНП "Париба".

Протестите в комбината, собственост на Валентин Захариев, започнаха в началото на март заради неизплатени заплати от половин година.  Миналата седмица работниците заплашиха с масово напускане и обвиниха ПИБ в намерение да затвори комбината.