От София до Бургас ще се стига вече за около 3,5 часа, след като бъде открита магистралата, дълга 360 км. Общо 115 км са изградени през последните 11 години, с почти 700 млн. евро от еврофондове.

С пускането на последния участък средната скорост се увеличава от 68 на 105 км в час.

Официалното откриване ще бъде в 10.30 часа, а колите ще могат да преминават след 14 часа.

Все още не е ясно кой ще открие магистралата, но сред официалните гости ще бъдат президентът Росен Плевнелиев и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

От Чирпан до Бургас, близо 200 км, няма бензиностанция, поради което шофьорите трябва да бъдат подготвени с гориво.

  "Ние наблюдаваме даже и още по-куриозни ситуации с хора, търсещи място за облекчаване. За съжаление наистина развитието на инфраструктура в това отношение, кoето е право на частния бизнес да го развива, в тези участъци на магистралите не се наблюдава",
обясни инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ.

В участъка няма и място за почивка, освен изградените по време на строежа паркинги.

"Последната бензиностанция посока Бургас е на 156-ти километър и е хубаво, няма да споменавам веригата и е хубаво там да бъдат заредени",
разкри инж. Лазар Лазаров пред БНТ.

В общините, през които преминава магистралата,  са постъпили документи за изграждането на едва четири бензиностанции. Само за две процедурата е стигнала до издаване на разрешително за строеж. Те обаче попаднали върху археологически находки и въпреки, че археолозите си свършили работата бързо, строежите засега са замразени от инвеститорите им.

По тази причина на отклонеията от АПИ ще поставят указателни табели за най-близките бензиностанции извън аутобана.

Ако до зимата положението не се подобри пътната агенция е готова да приложи и нестандартни мерки.

"Ще мислим тогава на наши опорни пунктове да имаме такава готовност за закъсали водачи да могат да бъдат изтеглени", заяви инж. Лазаров.

АПИ са готови и с временно решение на проблема с местата за облекчаване на физиологичните нужди по време на път през новоизграденото трасе.

"Общата бройка на химическите тоалетни е 44, които ще бъдат поставени по две за жени и за мъже на съответните места, които са 22 на брой", посочи инж. Лазар Лазаров.

Тоалетните ще бъда поставени на 22-та паркинга, предвидени за кратковременно спиране и отклоняване на тирове при неблагоприятни за пътуване условия.