Тя каза това в отговор на въпрос какво ще прави от утре, когато мястото й ще се заеме от служебен министър, предаде БТА.

Атанасова съобщи още, че зам.-министрите Десислава Димитрова и Минчо Вичев би трябвало да останат на постовете си поне още една седмица. Д-р Вичев уточни, че чакат да се обяви кой ще бъде новият министър, за да се реши дали ще останат на постовете си.
"Два месеца са много малко време, а следващият министър трябва да се посвети изцяло на оперативната работа, която има да се върши, и в приключване на вече започнали проекти.

Най-спряганото име за министър е това на проф. Николай Петров - началник на клиниката по анестезиология и реанимация във Военномедицинската академия.

"За една година сме свършили доста неща, но болничната помощ остана нереформирана", призна Атанасова. Тя обаче подчерта, че реформата не се е случила, защото големите промени стават с политически, обществен и съсловен консенсус.

Министърът в оставка отказа да си пише оценка, както направиха други министри в оставка от кабинета. Томислав Дончев например си даде много добър 5, а Диана Ковачева - отличен 6.
“Никога не бих го направила, това трябва да направят хората, с които съм работила", заяви Атанасова, имайки предвид лекарите и пациентските организации.

Един от големите успехи, според нея, е именно концепцията за развитие и преструктуриране на болничната помощ, която се реализира с евросредства. В момента се оборудват 10 държавни болници, три за лечение на онкологични заболявания, 9 общински и др.

Друг успех, отчетен от Атанасова, е увеличаването на заплатите на служителите в центровете по трансфузионна хематология, в Спешна помощ и на работещите в психиатричните здравни заведения.
Тя припомни редица нормативни промени - за трансплантациите, за намаляване на цените на различни медикаменти, за нови болести, за чието лечение плаща НЗОК и др.

Атанасова обаче не можа да обясни защо въпреки тези успехи в системата има напрежение, лекарите искат оставката на шефа на Здравната каса, а част от протестиращите по улиците са недоволни именно от здравеопазването.
Тя отдаде недоволството отново на нереформираната болнична помощ, но каза, че оставя “системата стабилна и няма да има хаос от утре“.

По-късно днес отчет ще направи и министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова, която вече също обяви, че най-вероятно ще бъде част от изборните листи на ГЕРБ.