След като днес със скандал бе създадена комисия, която да проверява срещата на президента с един от шефовете на EVN, ГЕРБ внесе в деловодството на парламента проект на решение за отстраняване на Мая Манолова.

Проектът ще се гледа утре в пленарната зала, а мотивите са - грубо нарушаване на правилника, предаде БТА.

Според ГЕРБ, Манолова системно неглижирала опозицията като не им давала думата или я отнемала без причина. Снежана Дукова заяви, че тя си позволявала да "наказва, манипулира, запушва устата" на опозицията, да прекъсва Цецка Цачева.

Вчера двете демонстрираха добри отношения, когато Цачева я разцелува по случай рождения й ден.

От ГЕРБ смятат, че мечтата на Манолова е "бързата писта за кариерно развитие", което означавало да измести от председателското място Михаил Миков.
От друга страна, търсела начин да ги компрометира, подобно на костинбродската афера с бюлетините миналата година, защото ГЕРБ изпреварвала БСП според социологическите проучвания за евровота.

Владимир Тошев обяви, че по неофициална информация, Манолова била омръзнала дори на свои колеги, затова би трябвало да подкрепят оставката й.

"Обвиненията към мен са абсурдни, целта на ГЕРБ е ясна - да препятстват всячески приемането на Закона за МВР, който българските полицаи очакват с нетърпение. Искам да им се извиня, че моята личност за ГЕРБ се оказа по-важна от техните проблеми", коментира Мая Манолова.

По думите й тактиката на ГЕРБ е ясна - нищоправене, губене на време в самоцелни парламентарни разправии. Тя подчерта, че днес се е съгласила с всички предложения на опозицията.

Въпреки съпротивата на ГЕРБ, мнозинството продължи да гласува на второ четене текстове от Закона за МВР, за който лично Сергей Станишев се закани да бъде приет.

Одобрено бе предложение, срещу което Бойко Борисов и депутатите му се обявиха категорично - главният секретар на МВР да се назначава от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър, а не както е сега - с указ на президента.