Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че правителството му няма намерение да приложи никакви реформи повече от договорените на срещата на върха на еврозоната през този месец, предаде Ройтерс, цитирана от investor.bg.

Той заяви още, че макар и това да е "последното нещо, което иска", той ще бъде принуден да разпусне правителството за предсрочни избори, ако не съумее да си осигури парламентарно мнозинство.

Пред гръцкото радио Sto Kokkino премиерът добави, че извънреден конгрес на СИРИЗА може да бъде свикан в началото на септември.

Според източници на Ройтерс от Брюксел партньорите искат да видят по-сериозни действия по отношение на схемите за ранно пенсиониране и данъчните преференции, с които се ползват фермерите в страната.

"Знам много добре рамката на споразумението, която подписахме на съвета на 12 юли. Ще изпълним тези задължения без значение дали имаме съгласие. Нищо повече от това", заяви Ципрас.

Гръцкият премиер изрази и увереността си за възможността за постигане от ноември на значително намаляване на държавния дълг на страната, която кредиторите - ЕС и МВФ, "са се ангажирали" да проучат.

"Това, което е много важно, е, че ние получихме обещание /от кредиторите/ за намаляване на дълга, което ще настъпи през ноември след първия преглед на програмата за финансова помощ, за чиито условия Гърция преговаря сега с кредиторите", заяви Ципрас по близкото до управляващата партия СИРИЗА радио.

Той добави, че това е много важно, това е нещо, за което са поели ангажимент – облекчаването на гръцкия дълг, което може да се случи през ноември след първи одит на новата спасителна програма.