Под любопитните погледи на местните жители в Хайкендорф от имота на колекционер бяха изнесени 88–милиметрово противовъздушно оръдие*, танк "Пантера", цял арсенал по-леки оръжия и торпедо. Военна техника беше използвана за безопасното превозване на "откритията", съобщи ЕПА.

Вижте снимки от мястото >>

Прокуратурата в северния град Кил заяви, че 78-годишният колекционер е разследван за нарушаване на германските закони за оръжията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Адвокатът му обаче каза, че всички оръжия са били демилитаризирани и регистрирани.

Колекционерът не криел събраните от него оръжия, даже изкарвал танка при лошо време през зимата и разчиствал снега на съседите.

Привлякъл вниманието на властите при разследване на незаконна търговия с предмети на изкуството от времето на нацизма. Следствието открило у друг човек две бронзови статуи, които някога стояли пред канцлерството на Адолф Хитлер.


*Огромният 88 мм снаряд и дългата цев дават изключителна начална скорост и далекобойност, а от там - и разрушителна сила, и германците са започнали да използват зенитното оръдие и като противотанково. През 1943 г. германците са започнали да монтират 88-милиметрови оръдия на танковете "Тигър".