В интервю пред bTV, в присъствието на адвокатите си Ирена Савова и Красимир Манов, той допълни, че става въпрос за поредица от спекулации и подчерта, че е част от някакъв сценарий, но не посочи кой го е вкарал в него.

Миналата седмица Върховният касационен съд разгледа жалбата му срещу присъдата, която му наложи Апелативният съд - 3 години и половина затвор.  Според прокуратурата Златанов не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда.

Аз се оказах в една ситуация сам срещу всички – срещу институциите, срещу медиите, срещу цялото общество. Не съм виждал тефтерите от 9 юли 2013 г. когато ми ги отнеха при изключително зрелищна акция”, каза бившият председател на комисията за конфликт на интереси.

Бележниците изчезнаха на 5 ноември м.г., когато, по думите на експерта Стефан Бенчев, неизвестен ги откраднал от колата му.

Златанов обясни, че не е имало никакви поръчки, нито натиск срещу него, докато е бил председател на комисията. Получавал обаче много обаждания от политическия елит и „самонадеяни хора” с „плювки, пасквили и клюки”. Всякакви хора се обаждаха, каза той, но няколко пъти отбеляза, че това не означава поръчки, заповеди, натиск.

За един от най-спорните текстове в прословутите му тефтери – дали е изписано Д.П. или чистлото 10, той каза, че инициалите са оригиналният текст, а не показаното от прокуратурата число.

Много ясно пише Д.П., а не "10”, каза и адвокат Савова.

Тя допълни, че когато нещо се извади от контекста, винаги може да е страховито.

Не пиша по този начин 10”, допълни и Златанов.

Другият защитник на Златанов - Красимир Манов, посочи, че няма нито една страница в тефтера, която в действителност да изглежда като извадките, представени от прокуратурата.

Адвокатите коментираха още, че мистерии по тефтерите ще продължат да витаят в публичното пространство, защото прокуратурата не си е свършила работата.

Прокуратурата не представи веществените доказателства – тефтерите”, отбеляза адвокат Савова, като допълни, че от 25 тома доказателства държавното обвинение е извадило само няколко листа и няма логично обяснение за това, което се е случило в съдебната зала.

Това, което се появи на пресконференцията на прокуратурата, в мен остана впечатлението, че прокуратурата чете мотивите на влязло в сила решение. Всъщност самата прокуратура се отказа от обвинението за търговия с власт”, посочи защитникът.

Ирена Савова каза още, че много биха искали прокуратурата да отговори на въпроса къде са тефтерите. Тя посочи, че именно от държавното обвинение са отказали да разпитат хора като Искра Фидосова, Цветан Цветанов и Бойко Борисов, за чиито инициали се твърди, че присъстват в тефтерите.

В крайна сметка, Филип Златанов бе обвинен не за тефтерите и политически поръчки, а за това, че не е обявил публично, а прибрал в касата си сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев (която в крайна сметка не е установила нарушения - б.р.), както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.