Това заяви самият той пред bTV, след като вчера съобщи, че без много шум, точно по празниците, е бил призован и му е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост.

Очаква се днес прокуратурата да даде официална информация, но засега е ясно, че Трайков ще отговаря за продажбата през 2011 година на дялове от „ЕВН България” (на което е бил прокурист преди да влезе в първия кабинет „Борисов”) на занижена цена. 

„Още юни месец, когато бях номиниран (за кандидат-президент от РБ - б.р.) по два различни начина ми беше предадено недвусмислено каква ще бъде съдбата на обвинението във връзка с моето поведение”, коментира днес Трайков, като подчерта, че единия път предупреждението е било отвисоко.

„Самото обвинение, откъдето и да го хванете, е безумно, чиста глупост. Те твърдят, че са изготвили независима пазарна оценка. Тя затова се казва „пазарна” – защото я прави пазарът. Пазарът чрез платформата на Българска фондова борса е дал своята оценка и тя е с 20% по-висока от оценката на Агенцията за приватизация”, подчерта ексминистърът.

Той допълни, че сделката е била и в програмата на правителството, и в програмата на Агенцията и е осъществена по методика, одобрена от Комисията за финансов надзор – макар именно от сигнал на тогавашния председател на комисията Стоян Мавродиев да е тръгнало разследването по случая.

Запитан защо тогава е обвиняем, той каза:

Чудесен въпрос за 10 млрд. годишно”... - и сам отговори - Аз на толкова оценявам цената, която българите плащат за това, че държавата не функционира в услуга на всички, а само в услуга на един самоназначил се управленски елит, който включва политици, олигарси и всички, които пърхат около тях”.

По думите му 1-2 млрд. годишно отиват в джоба на горивния картел, още пари изтичат през обществените поръчки, измамите с ДДС и раздутите публични разходи.

„Нямат причина хората в тази групичка да ме харесват – още от времето, когато бях министър, когато Бареков беше към тях и преследваха опонентите си по улиците”, каза още Трайков.

Той попита дали прокуратурата е политически орган и подчерта, че не допринася за правовия ред – "когато прокуратурата иска да опрасква, опрасква, когато иска да завоалира, завоалира".

Трайков даде пример с провала на делото на окончателно оправдания Христо Бисеров от ДПС, в което имало „брутални грешки на неграмотност в обвинителния акт”.

„Всички проблеми – и икономически, и от друго естество, се свеждат до състоянието на правосъдната система. Това е последният рубеж на статуквото. Тактиките за отклоняване на вниманието са различни, една от тях са обвинения срещу хора с публично присъствие, което да имитира борба с корупцията”, подчерта бившият министър.

По-късно, пред БНР, той заяви, че прокуратурата търси политически ефект и добави:

"Има невинни, има и виновни, но по начина, по който работи прокуратурата, те абсолютно замазват тази граница. Прокуратурата се надява, че хората ще го приемат като кофа кал, изсипана върху човека, който са обвинили. Може пък да бъдат изненадани, че хората ще го приемат като кофа кал, която те са изсипали на главата си".