Проектът за учебния план предвижда учениците от 1 до 4 клас да завършват учебната година на 15 юни, а от 5 до 11 клас - на 30 юни.

Сега първокласниците завършват учебната година на 24 май, а учениците от втори до четвърти клас в края на май. От 5 до 7 клас се учи до 15 юни, а от 8 до 11-и клас - до 30 юни.

За учениците от първи до четвърти клас се предлага учебните седмици да са 34, за учениците от 5 до 11-и клас - 36 седмици, а за 12-и клас - да се запазят 31 учебни седмици, каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Тя отбеляза, че по този начин МОН се стреми да преодолее негативния факт, че българските ученици имат най-кратки учебни занятия. С плана се дава шанс децата да бъдат достатъчно време обгрижени в училище, защото продължителността на лятната ваканция влияе върху мотивацията и върху устойчивостта на знанията на учениците, обясни предложението Ваня Кастрева.

Ваканциите са в графика на учебното време и ще се определят със заповед на министъра на образованието и науката, каза заместник-министър Кастрева.
Тя припомни, че през настоящата учебна година беше направена първата промяна за по-дълга ваканция между двата учебни срока и тя ще е една седмица.

15 септември остава датата за начало на новата учебна година, както е фиксирано в закона, и в него се посочва, че продължителността на учебната година е 12 месеца, обясни Кастрева.

Нови и стари предмети

Предприемачеството ще е един от новите предмети в училище, който ще е интегриран, каза зам.-министърът.

Нови предмети в начален етап ще са гражданското образование и компютърното моделиране или информационните технологии, които МОН предлага да започнат от трети клас.

Целта е да  може от трети до десети клас, включително, да не се прекъсва обучението по информационни технологии, но съобразено с възрастта на учениците, обясни Кастрева.

Гражданското образование ще е интегриран предмет, но като отделен учебен предмет ще се изучава от 9 клас до 12-и клас.

Изкуствата не се премахват от гимназиите, заяви още Кастрева и поясни, че изобразителното изкуство и музиката се запазват в гимназиалния етап - от осми до десети клас, включително, с 18 часа годишна натовареност.