Посредниците проучват отговора, който палестинското движение "Хамас" даде на предложението за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Според израелски източник, цитиран от Ройтерс", движението "Хамас" е отхвърлило предложението, очертано от президента на САЩ Джо Байдън.

"Тази вечер Израел получи чрез посредник отговора на "Хамас". В отговора "Хамас" отхвърля предложението за освобождаване на заложниците", е заявил израелски официален представител, пожелал анонимност. "Те ("Хамас") са променили всички основни и най-важни параметри", е казал още представителят на Израел.

Късно вчера "Хамас" обяви, че е предал на посредниците своя отговор на предложението за прекратяване на огъня в ивицата Газа, като са поискани някои "поправки" в споразумението, предаде Асошиейтед прес.

Изглежда, че отговорът на "Хамас" не е достатъчен за категоричното приемане, за което настояваха САЩ, но преговорите за спиране на осеммесечната война продължават, допълва агенцията.

Външните министерства на Катар и Египет, които са ключови посредници заедно със САЩ, потвърдиха, че са получили отговора на "Хамас" и казаха, че посредниците го проучват. Говорителят на Белия дом Джон Кърби потвърди, че отговорът е получен и че "в момента се проучва".

Според говорителя на "Хамас" Джихад Таха отговорът включва "поправки, които потвърждават прекратяването на огъня, изтеглянето, възстановяването и размяната на (затворници)". Таха не даде други подробности.

Въпреки че подкрепят общите очертания на сделката, представителите на "Хамас" изразиха опасения дали Израел ще изпълни своята част от условията, особено разпоредбите за окончателно прекратяване на сраженията и пълно изтегляне на Израел от Газа в замяна на освобождаването на всички заложници, държани от бойците.

Макар че САЩ заявиха, че Израел е приел предложението, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху даде противоречиви сигнали, заявявайки, че Израел няма да спре, докато не постигне целта си да унищожи "Хамас", посочва АП.

Тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на осма поредна обиколка в региона в опит да прокара споразумението. Вчера той продължи да оказва натиск върху "Хамас", като заяви, че гласуването в Съвета за сигурност на ООН е показало "възможно най-ясно", че светът подкрепя този план.

По думите на Блинкън израелският премиер Бенямин Нетаняху е потвърдил ангажимента си към предложението, когато са се срещнали късно в понеделник.

В съвместно изявление, в което обявиха, че са представили отговора си на Катар и Египет, "Хамас" и групировката "Ислямски джихад" заявиха, че са готови да "работят положително за постигане на споразумение" и че техен приоритет е "пълното спиране" на войната. Високопоставеният служител на "Хамас" Осама Хамдан заяви пред ливанската телевизия "Ал Маядин", че групировката е "представила някои забележки по предложението на посредниците", но не уточни какви.

Предложението породи надежди за прекратяване на 8-месечния конфликт, в който израелските бомбардировки и сухопътни офанзиви в Газа причиниха смъртта на над 37 000 палестинци, по данни на палестинските здравни служители, и прогониха от домовете им около 80 процента от 2,3-милионното население на Газа. Израелските ограничения и продължаващите сражения възпрепятстват усилията за доставяне на хуманитарна помощ в изолирания крайбрежен анклав, което подхранва широко разпространен глад.

Израел започна кампанията си, обещавайки да ликвидира "Хамас", след като групировката и други бойци нахлуха в Израел на 7 октомври, убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 250 заложници. Над 100 заложници бяха освободени по време на едноседмичното прекратяване на огъня миналата година в замяна на палестинци, хвърлени в затвора от Израел, припомня АП.

Блинкън, който бе в Кайро в понеделник, се очаква да посети и Катар, където вероятно разговорите ще бъдат съсредоточени върху следващите стъпки за прокарване на споразумението за прекратяване на огъня в Газа, информира агенцията.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН гласува с голямо мнозинство резолюция за примирие в Газа, като 14 от 15 държави я подкрепиха, а Русия се въздържа.