След като войната в Украйна върна темата за връщането на задължителната военна служба в дневния ред на Европа, а балтийските държави директно призоваха ЕС казармата да се възстанови, Германия е първата страна, която излиза с план по темата.

Очаква се днес германският министър на отбраната Борис Писториус да представи плановете си за нов модел на военната служба, предаде ДПА.

След като информира парламентарната комисия по въпросите на отбраната, той предвижда да изложи предложенията си на пресконференция този следобед. Писториус каза, че подкрепя някаква форма на задължителна военна служба, поне до известна степен.

Това е въпрос, който в Германия създава противоречия, пише БТА.

Задължителната военна служба в Германия беше на практика отменена през 2011 година, въпреки че германското законодателство съдържа правила, съгласно които хора може да бъдат набрани за войници в случай на война или други видове напрежение.

През последните години германските въоръжени сили изпитват недостиг на личен състав и миналата година броят на военнослужещите спадна до 181 500 въпреки усилията да бъдат привлечени доброволци.

Нахлуването на Русия в Украйна наложи да бъде направена равносметка за състоянието на германските въоръжени сили - канцлерът Олаф Шолц обеща да ги възроди, отбелязва ДПА.

Министърът на отбраната Писториус нареди да бъдат проучени различни модели на задължителна служба във въоръжените сили. Той каза в парламента, че Германия не може да разчита само на доброволци.