Избирателите са наказали политическите сили, участвали в сглобката, и по-конкретно - ПП-ДБ и ГЕРБ, смята бившата външна министърка и експосланичка в Турция Надежда Нейнски.

По думите ѝ коалицията в 49-ото Народно събрание е останала неразбрана от избирателите.

"Нямаше ясни отговорности, ясно поети ангажименти. Имаше обещания, които в тази хлабава конструкция не се случиха. Наказанието към двете части на сглобката е очевидно", подчерта Нейнски в интервю по бТВ.

Тя обаче видя в шокиращите за нея резултати и руска намеса в изборите.

"Трябва да бъде направен анализ защо това се получи. Често си обясняваме - този ми открадна изборния резултат, другият се е намесил. Очевидно има намеса на Русия. Ситуацията в геополитически план е динамична. Резултатите са сериозна червена лампа за случващото се", коментира бившата дипломатка.

"Разочарована и шокирана съм. В политиката всичко следва логика. Това е най-ниската избирателна активност. 350 хил. гласа е отливът от ПП-ДБ. 150 хил. гласа е отливът при ГЕРБ", изрази недоумението си Нейнски.

"ДПС повишава подкрепата си. Появи се "Величие". "Има такъв народ" също повишава подкрепата си. Има отлив от традиционните партии. Това се дължи на разочарованието от начина, по който се прави политика в България - двоен стандарт, неизпълнени ангажименти", обобщи бившата министърка от кабинета на ОДС.

Тя е категорична, че първата политическа сила - ГЕРБ, трябва да поеме отговорността за съставяне на кабинет. И в същото време не вижда как той би могъл да бъде коалиционен.

"Аз не виждам как ще се състави коалиция. Дали ще тръгне към правителство на малцинството? Единственият ѝ ход, според мен, е програма с ясни реформи. Реформи не са смяна на хора, а на политиките. Ясно е какво трябва да се направи в България и те да кажат как да се направи", коментира тя.

Нейнски е притеснена, че за избора на новата Еврокомисия ще бъдем представени от служебен премиер.

"След дни ще се събират европейските държави, за да избират новата Европейска комисия. Има риск от България да иде служебния премиер Димитър Главчев, ако няма ново правителство. Видяхме служебното правителство през последните седмици какво направи или не направи. То се опита да промени геополитическата ориентация на България - дали по силата на чужда воля, или по собствената си некомпетентност", критикува кабинета "Главчев" бившата посланичка в Турция.