На днешното си заседание правителството освободи Муса Палев, Венцислав Каймаканов, Венцислав Калчев, Николай Пенчев и Илиян Йончев като областни управители на областите Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен.

Длъжностите ще заемат съответно Димитър Димитров, Розалин Петков, Симеон Иванов, Нина Петкова и Бойко Балтаков. Имената на новите управители бяха съобщени от служебния премиер професор Георги Близнашки, предаде БГНЕС.

Министър-председателят подчерта, че ще бъдат огледани и другите областни управители и ще бъде решено дали да има още промени. По думите му, в това няма никакъв драматизъм.

Новият областен управител на Благоевград Димитър Димитров е икономист. Завършил е УНСС и има редица специализации по мениджмънт в България и чужбина. Бил е икономически и изпълнителен директор на „Благоевград – БТ” АД и председател на Борда на директорите на дружеството. Общински съветник е в периода 2003-2007 г. От 2013 г. е управител на „Деметра” ЕООД.

Новият областен управител на Пловдив Розалин Петков е заместник-кмет на Община Пловдив в последните три години, а преди това е бил заместник областен управител. Магистър е по счетоводство и контрол от ВИНС – Варна.

Постът на областен управител на Русе поема Симеон Иванов. Той е главен секретар на Областната администрация – Русе, където е заемал различни длъжности от началото на 2010 г. Преди това е работил в областта на гражданската защита. Магистър е от ВСУ „Черноризец Храбър” по специалността „Защита на населението при кризи от неконвенционален характер”.

Нина Петкова оглавява областната администрация в Монтана. Тя е магистър по икономика от УНСС, има и следдипломна квалификация по право. В периода 2011-2013 г. е била заместник-областен управител на Монтана, а след това е работила като координатор във фирма „Варвара 2”.

Областен управител на Плевен е Бойко Балтаков
, който досега бе главен архитект на Община Плевен. От 2009 г. до 2013 г. е бил заместник-областен управител. Завършил е архитектурно и градоустройствено проектиране в УАСГ – София.

Преди година заради назначаването на Муса Палев в Благоевград и Венцислав Каймаканов в Пловдив за областни управители от квотата на ДПС имаше многобройни протести. За отстраняването на Палев бяха събрани над 10 000 подписа, но това така и не се случи тогава.

АНКЕТА: Одобрявате ли назначенията на служебния кабинет?