Депутатите се аргументираха, че този срок е нужен, за да се конституира съдът и да се направи избор на магистратите в него.
Още при приемането на измененията в Закона за съдебната власт стана ясно, че макар правилата за работа на новия съд да влизат в сила от 1 май, то той няма да бъде сформиран преди юни-юли т.г.

Специализираният съд ще разглежда делата за организирана престъпност, реши на второ четене парламентът. Депутатите приеха още, че когато срещу едно и също лице е повдигнато обвинение за няколко престъпления, едно от които е подсъдно на Специализирания наказателен съд, делото за всички престъпления е подсъдно на този съд, предаде БТА.

На същия принцип, когато 2 или повече дела за различни престъпления срещу различни лица имат връзка помежду си, те се обединяват. И ако едното дело е подсъдно на Специализирания съд, обединеното дело се разглежда от него.

При определяне на подсъдност между Специализирания наказателен съд и Военния - водещ ще Военният съд, приеха депутатите. По-горната инстанция ще е Апелативният специализиран наказателен съд, а последната - Върховният касационен съд.

Призованите от спецмагистратите пък ще са длъжни да се явят в съдебното заседание, независимо от призоваването им пред други съдилища или органи на досъдебното производство.

Мая Манолова от Коалиция за България заяви, че създаването на специализирани съдилища ще бъде атакувано от тях в Конституционния съд. Тя каза, че реално тези правила, които се гласуват, ще позволят прокуратурата безконтролно да решава кои дела да се гледат в специализирания съд.
Според Четин Казак от ДПС този съд може да бъде много по-толерантен към тезата на обвинението.

Депутатите решиха още образуваните съдебни производства по дела, подсъдни на Специализирания наказателен съд, по които не е даден ход на съдебното следствие, да се прекратяват от съдията докладчик и да се изпращат на съответния прокурор.
Манолова коментира, че тази промяна нарушава основни принципи на правораздаването, като този за предварителна яснота за съда, който ще гледа едно дело. Подобен принцип произтича от българската конституция, допълни тя. Депутатката от БСП определи мотивите за приемане на този текст за чисто политически.
Мнозинството иска да изпрати определен тип дела срещу определени лица, включително политически опоненти, в извънредния съд, който е много по-тежка инстанция, каза Манолова.