Това обявиха на пресконференция Хари Гарабедян, досегашен градски председател на организацията в Пловдив и бивш кандидат за евродепутат, бившият зам.-председател на ББЦ Ангел Славчев и Борислав Райчев, председател на "Сила", предаде БТА.

Според тримата причините за напускането на "България без цензура" на Николай Бареков са липса на каузи, на борба с монополите и едноличното взимане на решенията в партията.

"Не се толерира присъствието ни в партията, не одобряваме и коалиция с Христо Ковачки", обясни Борислав Райчев, председател на "Сила".

Напускащите партията не са съгласни и с обявените намерения за блокада на българо-турската граница от 1 октомври до вота, за да не се допускат автобуси с избиратели от южната ни съседка.

"Не е това начинът да се реши проблемът с турските секции, това е популизъм",
коментира световният шампион в ММА сериите Станислав Недков-Стъки, който също се разграничи от Николай Бареков.

Гарабедян обяви пред БНР, че по негова информация ръководствата на партията в районите "Централен" и "Източен" в Пловдив също напускат ББЦ. Според него "родената по площадите партия" се управлява "еднолично от вожда". Гарабедян обясни, че не е приел номинациите за депутат, защото е имал предложение от Бареков да бъде политически секретар в Брюксел.

По-късно от пресцентъра на ББЦ излязоха с опровержение, че "това е най-тъпата и грандиозна манипулация на Борисов и неговите приятели, които използват откровени аутсайдери, които не са нито членове, нито фактори в „България без цензура“, за да демонстрират с обиди и клевети ужким разпада на партията".

Според ББЦ явно много са объркали сметките на някои хора, за да задействат политически маргинали и клакьори в последния момент преди изборите.

"Това е отчаян ход, който няма нищо общо с действителността. Структурите на партията са здрави, листите за изборите са цели, а снощи хиляди пловдивчани посрещнаха Николай Бареков в родния му град", добавят оттам.

Във връзка с изказванията на "бившия пловдивски активист Гарабедян", структурата на ББЦ в Пловдив, председателят Мартин Иванов и неговият заместник Дяко Дяков "заявяват с облекчение, че вече няма нужда да наблюдават как господинът неуспешно се налага като лидер в областта.

Раздялата с него е предопределена и планирана за след края на настоящата предизборна кампания, но "Гарабедян решил сам да прекрати агонията с партийния му живот в ББЦ".

От ББЦ-Пловдив заявяват, че структурите им са сплотени.

От централата категорично опровергават информацията за разпад на структурите на партията в Смолян, Девин и Доспат.

Миналата седмица ББЦ напусна и Калина Крумова. Тя беше един от основателите на движението "Евромайки".