Това обяви на брифинг районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова 5 години след трагедията.

„Узунова бе привлечена като обвиняема за това, че като областен управител не е изпълнила служебните си задължения. Трябвало да е изпълнява превантивни действия за намаляване на риска от бедствия при осъществяването на техническата експлоатация на язовира, при който има спор за собствеността“, обясни Мутафова.

Според прокуратурата така Узунова е причинила наводнението по непредпазливост.

Тя е нарушила и Закона за водите, в който е регламентирано какво се прави, когато има спор за собственост. Така било още през 2011 г., когато тя получила сигнал, че язовирът не е в добро състояние, изтъкна прокурорът.

Тя уточни, че вследствие на наводнението в село Бисер, общо 1 469 872 лв. са имуществените вреди, причинени на 254 пострадали. Броят на наследниците и на живите пострадали е над 300.

Разпитани са над 600 свидетели, изготвени са редица експертизи, а щетите се оценяват на 1 500 000 лева, причинени на близо 300 души. Предстои разпит на още няколко свидетели, но те живеят в чужбина. Поради тази причина разследването беше спряно през януари.

На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново“ и в 8.10 часа няколкометрова вълна заля село Бисер. 10 души загинаха, много животни се удавиха, десетки домове бяха наводнени и 56 семейства останаха без къщи.

По стената на яз. „Иваново“ е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско. Правителството тогава обяви, че контролът над всички язовири в България преминава към държавното предприятие „Язовири и каскади“.

Десетки язовири в предаварийно състояние

Повече от половината язовири у нас са в неизправно състояние, обяви междувременно днес заместник-главният прокурор Ася Петрова. Тя допълни, че при 205 язовира има опасност от наводнение, 81 са в предаварийно състояние. Сред най-проблемните са "Димово", "Карбинци" и "Криводол".

"Масово не се изпълняват указанията за безопасност. Имало и много язовирни стени и съоръжения, за които не се знае чия собственост са. Често се пропускат и техническите обследвания", обясни Петрова.

Тя уточни, че на петима души са наложени глоби. Издадени са обаче единици наказателни постановления.

Проблем имало с язовир "Бели Искър", който е публична държавна собственост.

"Повече от шест години областният управител не е издал акт за собственост. Установени са редица неизправности. Специалистите го определили като частично неработоспособен. Трябва да се започнат незабавни укрепителни дейности и да се наложат ограничения по натоварването. Състоянието на язовира е в предпоследна степен на опасност. При всички случаи става дума за бездействие с години", коментира още прокурорът.