В началото на месеца тя направи изненадваща проверка в лечебното заведение, след като БНТ излъчи репортаж, в който жена разказа, че за да избегнат ограниченията за плащане за избор на екип, в болницата са я накарали да подпише договор за дарение и така е трябвало да плати 950 лева за операция на своя близка.

"От всички счетоводни справки, които са представени, постъпилите в лечебното заведение дарения за периода от 1 януари до 31 август 2012 година са на стойност 250 400 лева", уточни днес Атанасова. Тя обясни, че 20 на сто от средствата са приход за лечебното заведение, съгласно методиката, т.е. 50 000 лева остават за него, а 80% или 200 000 лева - за медицинските екипи. Приходите в лечебното заведение от избор на екип били само 4000 лева.

Здравният министър обясни, че са нарушени няколко правила.
"Наредбата за достъп първо казва кога може да се избира екип и каква методика се разписва, така че да се разпределят средствата за лечебното заведение и то в по-голям ресурс, отколкото за самите работещи. Освен това от всички анкети, провеждани в лечебното заведение, се оказва, че в 26 от тях пациентите са заявили и съгласно документацията е установено, че са направили дарението много преди да е осъществена процедурата, за която са благодарни - т.е. правят дарението преди изобщо да са получили медицинската услуга, което е недопустимо", добави Атанасова.

Същевременно от НЗОК обявиха, че при експертни проверки през юни и юли са открити нарушения в почти всички 172 болници в страната. 21 от болничните заведения са били одитирани повторно.

Често срещаните финансови нарушения са били: заплащане за изследване от пациенти по време на хоспитализацията им; липса на журнал за заприходени лекарствени продукти и дарения; заплащане на потребителска такса от здравноосигурени лица, които са освободени от нея; приложена предварителна сметка и касов бон към историята на заболяването за заплатена потребителска такса за 10 дни още на втория ден от болничния престой.

Нарушенията, свързани с предоставената медицинска помощ, са:
  • липса на изследване, което трябва да се направи в първите 24-48 часа от приема в болничното заведение;
  • електрокардиографски запис без подпис на извършилия изследването;
  • наличие на рентгенови снимки без разчитане;
  • непопълнена анамнеза в историята на заболяването на пациента, в резултат на което не е ясно какви са били причините за прием в болница;
  • липса на епикриза или предварително изготвена такава с поставена и вписана окончателна диагноза;
  • неотразяване на назначена и текуща терапия;
  • неспазен минимален болничен престой и/или неизвършена задължителна процедура.
Експертите установили дори предварително описване на всички процедури до края на престоя, като е посочена и датата на изписване на пациентите, докато са още на лечение в болницата.

В 13 болници проверяващите разкрили, че липсват 29 пациенти, които в момента на проверката по документи се водят на лечение. Двама от тях са напуснали болницата по собствено желание.
Единични са били случаите на представяне на празен лист вместо история на заболяването на пациента; използване на името на анестезиолог, който е в неплатен отпуск до 2013 г.; изготвените анамнеза и обективен статус са били шаблонни и напълно идентични за няколко пациенти.

Над 160 хиляди лева няма да бъдат изплатени на болниците заради констатираните нарушения. Санкциите ще бъдат за 33 540 лв.