Проверките са извършени през юни т.г., а одитираните болници са на територията на районните каси във Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Русе, Смолян, София-област, Търговище, Хасково и Шумен.

Подробна информация за конкретни болници се публикува за първи път, което е в изпълнение на заявеното от управителя на НЗОК Пламен Цеков намерение за пълна прозрачност в работата на институцията, подчертават от касата.

През следващите месеци периодично ще бъдат публикувани всички доклади от извършени проверки в болници.

На многопрофилните болници за активно лечение в Пирдоп, Етрополе, Своге и Ботевград няма да бъдат изплатени общо 10 092 лв. заради констатирани нарушения, съобщи БТА.
По време на проверката в болницата в Пирдоп е установено, че на пациентите не се осигурява храна, дори и при заболявания с диетично хранене, не се спазват изискванията за работа с медицинска документация, не се спазват индикациите за хоспитализация по определени клинични пътеки и критериите за дехоспитализация.

В болницата в Етрополе е установено, че не се спазват изискванията за работа с медицинска документация, а апаратурата в лечебното заведение не е калибрирана и не показва актуална дата на изследванията.
В Ботевград пък проверяващите са констатирали, че липсва пациент, който е бил приет за болнично лечение по клинична пътека.

Като цяло нарушенията в болниците са свързани и с неспазване на индикациите за хоспитализация и критериите за дехоспитализация, неспазване на минималния болничен престой и на изискванията за работа с медицинска документация, липсвали са подписи на лекуващи лекари и и на пациенти.