БНТ излъчи репортаж, в който жена разказа, че за да избегнат ограниченията за плащане за избор на екип, в болницата са я накарали да подпише договор за дарение и така е трябвало да плати 950 лева за операция на своя близка.

Още сутринта Атанасова заяви, че това е скандално.
След личната проверка, която направи, тя добави пред журналисти, че екипите от Столична община - принципал на болницата, и Медицински одит ще направят пълен анализ и ще проверят цялата документация – кой кога е постъпвал и какви документи са му издавани за дарения, предаде "Фокус".

„Бях в отделението, където са оперирани едни от най-тежките и сложни случаи в гинекологията, пациенти с различни заболявания, потърсили помощ и на други места. Това, което установих е, че около 50% от всички, при които влязох, са направили или дарение, или избор на екип. Но има и хора, които не са плащали нито за едно от двете неща, говорих с две такива жени”, каза още министърът.

Тя предположи, че може би хората не са наясно, когато плащат - дали е редно да правят дарение, или да направят избор на екип, всички смятали, че чрез договора за дарение си избират екип.
"Говорих с една жена и тя каза, че нейното дарение е 950 лева, т.е. толкова, колкото установихме в предходния случай, но каза, че тя е решила каква да бъде сумата и е направила дарението си след операция", добави Атанасова.
В случая, описан в телевизионния репортаж, дарението не е направено по желание, и то преди операцията.

"Искам това да стигне до всички хора – единствено и само доброволно може да правят дарения. Даренията в лечебните заведения не са такса за избор на екип или лекар. Има си нормативна уредба, която урежда това. Хората първо трябва да попълнят заявление, след това да бъдат консултирани от лекуващия лекар. Не може да се плаща различна стойност поради сложността или обема на операциите и не може, ако има само един наличен екип или само един дежурен лекар, някой да бъде принуждаван да си избира точно него", подчерта здравният министър.

Тя допълни, че даренията и таксата за избор на екип се превеждат в касата на болницата.

„В момента ние никого не принуждаваме по какъвто и да е повод да направи каквото и да било. Ако те решат, има два варианта и това им се обяснява – единият вариант е избор на екип, вторият вариант е съответното дарение. Всеки има право да напише договор за дарение, ако не му харесва този, който се дава в болницата. Ние никого не сме спрели”, заяви обаче изпълнителният директор на болницата д-р Васко Кацаров.
На въпрос какво е най-голямото дарение, което болницата е получавала, той отговори: "Предполагам, че не повече от 950 лева. Максималната сума за избор на екип е 950 лева".

Той допълни, че има разпределение на средствата от дарения - в зависимост от това кой какво очаква. От даренията на физическо лице - 20% са за болницата. "Физическото лице разпределя съответните пари в екипа, който е бил. Документ получава и самият дарител. Има и друг формуляр – дарение изцяло само за болницата. Дори, ако искате да дарите материални вещи, имаме съответния правилник", добави д-р Кацаров.