След като вчера по настояване на БСП парламентът работи 13 часа, за да приеме повече текстове от Закона за МВР, беше решено да няма заседания от 14 до 23 май включително, за да има повече време за агитация преди вота на 25 май.

Очакването беше, че законът ще бъде приет окончателно днес. Заради това, пак по искане на левицата, днешното заседание бе удължено безсрочно - докато бъдат гласувани всички текстове.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че законът ще бъде приет, въпреки всички изкуствени пречки, които ГЕРБ създава.

"Нека 50 000 полицаи знаят как се гаврят с тях Цветанов и Борисов", каза той.

Станишев имаше предвид намерението на ГЕРБ до края на деня да внесе вот на недоверие към кабинета за провал в енергетиката заради "Южен поток", както и искането за отстраняване на Мая Манолова като зам.-председател на НС, дебатите по което отнеха 3 часа.

След това обаче се оказа, че няма достатъчно депутати от БСП, ДПС и поддържащата ги "Атака" и за пореден път в залата нямаше кворум и парламентът трябваше да прекрати работа. Така окончателното гласуване на Закона за МВР се провали.

Следващото редовно заседание ще е на 28 май, в случай че не бъдат насрочени извънредни, обяви Мая Манолова.

Тя пожела на депутатите "успешна, честна и почтена предизборна кампания" и ги предупреди да имат готовност за извънредни заседания.

Според правилника на парламента разискванията по искането да вот на недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.