Законопроектът беше внесен от депутати от ГЕРБ с мотивите, че с тази мярка ще се повишат приходите в бюджета заради събраните вноски. В гласуването участваха 179 народни представители, от които 79 – „за”, 85 – „против”, а 15 се въздържаха.

"Днес парламентът отхвърли проекта на бившите управляващи, който предвижда чрез промени в НК да бъдат криминализирани случаите, в които едно лице внася по-нисък размер осигуровки от дължимия. Не искаме работодателите да смятат, че това е насочено срещу тях" , заяви в кулоарите Красимир Ципов от ПГ на ГЕРБ, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че все пак подобен тип деяние се извършва от определен кръг лица - управители на фирми, счетоводители. Затова една от основните цели била генерална превенция.

"Добре е лица, които укриват част от осигуровките, да знаят, че има възможност и за наказателна отговорност, под заплахата на такава отговорност, биха се позамислили преди да извършат подобно деяние", обясни мотивът на предложението Ципов.

Другата цел била именно да започне сериозен дебат по темата.

Ципов поиска да чуе синдикатите дали сега подкрепят подобни промени в НК, както са заявили това преди. В края на 41-то НС ГЕРБ е внесъл законопроекта след съгласуване с профсъюзите, но не е стигнало време той да бъде приет и гласуван в пленарната зала.

Предложението за инкриминиране на укриването на осигурителни вноски от страна на работодателя предизвика бурни спорове в пленарната зала вчера.
От БСП и ДПС отхвърлиха поправката с аргумента, че в сегашната икономическа ситуация бизнесът не е готов за подобна мярка.
"Хората нямат какво да ядат. Не могат тока да си платят", изтъкна  Петър Ангелов. 
Друг аргумент на мнозинството е, че в текстовете има правни неточности.

Осигурителните вноски са не по-малко важни от данъците, за които в Наказателния кодекс има инкриминиращи текстове, контрираха от ГЕРБ. 

Подобен текст  да се наказва със затвор не само укриването, но и неплащането на осигуровки беше вкаран в НК през 2000 г., но Конституционният съд го обяви за противоконституционен. Мотивите - на практика се обявява за престъпление изплащането на заплати, ако работодателят няма пари за осигуровки, а така се застрашава правото на труд.

Народните представители одобриха на първо четене друг законопроект на ГЕРБ, касаещ Наказателния кодекс, а именно да не се разследват и да не подлежат на наказание жертвите на трафик на хора, когато са били принудени да извършат престъпление, докато са били обект на трафик.