Това съобщи в Русе главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в присъствието на директора на Областната дирекция на полицията Георги Великов, на окръжния прокурор Огнян Басарболиев и на следователи, предаде БТА.

Групата е действала от 2011 година. Окръжният прокурор Огнян Басарболиев заяви, че към момента е повдигнато обвинение на осем души - шестима мъже и две жени, на възраст между 30 и 40 години, които са от Русе и Разград. Двама от тях са задържани за постоянно в ареста, един е с "домашен арест", а останалите са с други мярки за неотклонение.

Става дума за международна престъпна група, която е създавала интернет страница, наподобяваща в голяма степен реална страница на банкови институции, основно на чужди банки - в Европа, в САЩ и в Австралия. Хакерите са поддържали заблуждението на титулярите на разплащателни сметки, използващи онлайн банкиране. Щетите за банките са за милиони евро, като към момента става дума за повече от 1 млн. евро.

Следователят Вярка Дудева обясни, че са използвани различни варианти, като един от методите е свързан със заразяване на интернет сертификатите на чужди граждани с вируса "Троянски кон". По този начин се получава достъп до паролите и потребителските имена на титулярите на сметките, които са в чужбина.

Така хакерите имали възможност да извършват преводи от името на титулярите в сметките на чужди граждани, както и да нареждат от техните сметки средства в различен размер към сметки, които са предварително открити на имената на български граждани - физически лица, фирми или еднолични търговци.

Става дума за т.нар. "финансови мулета", които са имали в България между три и шест сметки в различни банки. Извършваните преводи са били в размер между 1000 и 250 000 евро. Не всички пари са могли да бъдат изтеглени, тъй като при част от случаите банките са установили, че се касае за неправомерна транзакция към сметки в България.

Началото на операцията е било поставено на 28 март. Извършени са обиски, претърсвания и изземвания на 36 адреса на територията на Русе, Варна и Разград. Иззети са пет автомобила, мобилни телефони, СИМ-карти, устройства за онлайн банкиране, дебитни карти, лаптопи, таблети.

По досъдебното производство предстоят множество действия в чужбина, свързани с установяването на хората, които са извършвали компютърните измами, както и на тези, които са получавали парите.

Към момента се счита, че крайните получатели са чужденци, като българите са били част от трансграничната организирана група.

Разследването по случая продължава.