Ще бъде свикано национално съвещание на МВР, на което да бъдат обсъдени и взети мерки за недопускане на случаи, при които има основание да се говори за полицейско насилие, стана известно още сред срещата, съобщи БТА.

Няма депозирана оставка при мен на Калин Георгиев, каза премиерът Бойко Борисов. С Указ на Президента на Република България от 14.08.2009 г. Калин Георгиев е назначен за Генерален комисар на МВР. Той се назначава и освобождава от президента.

МВР е институция, в която хората са въоръжени с белезници и овластени със закон. Когато им се даде повече сила и кураж, трябва точно толкова и здраво да им се дръпнат юздите, за да не си превишат и правомощията. С колегите съм работил пет-шест години, в кариерата дори аз съм ги издигал, и дори да им приема оставките, ако си ги дадат, трудно ще намерим по-добри, каза Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Мисля, че те ясно и точно ме разбраха, че в Перник се разминахме с подобен на „Белите брези” инцидент. Ако въпросното лице беше застреляло полицаите, тогава нямаше оставките да свършат работа - каза Борисов. Така той коментира самоубйството на заподозрения за убийството на Мирослава от Перник Стойчо Стоев - Чочо.

По-рано Борисов остро разкритикува професионалното ръководство на МВР. Критиките са заради случаите на полицейско насилие и при ареста на семейството от Мировяне и разпита на непълнолетни, които са надраскали свастики в Скравена. Вчера премиерът обясни, че Цветанов трябва „да вземе главата” на някой от големите началници в министерството. Вицепремиерът обаче раздаде само наказания за на свой служители, без да прибегне до уволнения.

След срещата при премиера тази вечер Георгиев заяви, че Борисов е прав за упрека към него и си е взел бележка от случая. "Признаваме, че сме допуснали доста грешки и затова в момента, след като се разделим с генерал Борисов, започваме организацията на национално съвещание, което ще има за цел да подобри работата, взаимодействието, координацията и да надгради възпитанието и обучението на служителите в МВР. Ако трябва ще се учим на етика, обноски, тактика и на всичко необходимо за полицейската дейност активности, които трябва да може да правим. Явно забравяме някои неща", заяви Калин Георгиев. 

Валери Йорданов, директор на СДВР, също призна вината на подчинените си. "Приемам вината, която имаме и по отношение на Столичната дирекция. Уверих премиера и главния секретар, че ще вземем всички мерки по отношение на обучението на състава, подготовката на хората, които участват в операции", каза Йорданов.